Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Calea motilor si strada Zlatnei din Alba Iulia vor intra in reparatii

La doua luni dupa semnarea primelor contracte la nivel national pe Planul Integrat de Dezvoltare Urbana, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta semnarea la nivelul municipiului Alba Iulia a unui nou contract de finantare nerambursabila. Proiectul vizeaza modernizarea strazilor Zlatnei si Calea Motilor din municipiul Alba Iulia pentru care vor fi alocati peste 17 milioane lei.

Este cel de-al treilea proiect contractat din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbana depus la sediul ADR Centru de municipiul Alba Iulia spre finantare. Alte patru proiecte depuse in cadrul aceluiași plan se afla in prezent in diferite etape de evaluare. Prin finantarea acestui proiect se urmareste imbunatatirea accesului in cadrul orasului, precum si fluidizarea legaturilor cu ariile limitrofe. Proiectul depus are o valoare totala de peste 21,7 milioane lei, din care 17,57 reprezinta suma nerambursabila solicitata, contributia Municipiului Alba Iulia la bugetul proiectului fiind de peste 4,1 milioane lei. Prin utilizarea fondurilor alocate proiectului, beneficiarul a prevazut reconversia a circa 3 km cai de acces, trotuare si spatii verzi aferente. De asemenea, va fi reabilitata reteaua electrica amplasata pe lungimea cailor de acces modernizate, va fi amplasat mobilier urban specific, printre care se numara ceasuri urbane, statii de asteptare și opere de arta urbana. Pe parcursul celor 32 de luni de implementare a proiectului, beneficiarul estimeaza ca se vor crea un numar de 70 de locuri de munca temporare, din care 30 de locuri de munca vor deveni permanente la finalizarea investitiei.

„Ne bucuram ca deja s-au semnat trei contracte la nivelul municipiului Alba Iulia, cu atat mai mult cu cat foarte curand si orasele Miercurea Ciuc si Sfantu Gheorghe vor semna contracte de finantare pentru proiectele ce sunt cuprinse in planurile lor de dezvoltare urbana depuse la ADR Centru. Dezvoltarea urbana este unul dintre principalele obiective ale Programului Operational Regional. Deoarece dezvoltarea acestor centre urbane atrage noi investitori care pot crea locuri de munca permanente, se va accelera dezvoltarea infrastructurii, dar și a turismului si a intreprinderilor locale. Prin acest gen de proiecte dorim sa pregatim viitoarea perioada de programare, pentru a atrage mai multe fonduri nerambursabile axate pe acest tip de finantare,”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Cele trei proiecte contractate din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana al municipiului Alba Iulia sunt finantate prin Domeniul 1 - Planuri integrate de dezvoltare urbana, al Programului Operational Regional, subdomeniul Centre urbane. Prin celelalte doua proiecte, Primaria Alba Iulia va mai reabilita 24 de strazi situate in vechiul cartier al municipiului Alba Iulia, in lungime totala de peste 12,5 km, precum si Caminul de persoane varstnice Alba Iulia - Serviciul social rezidential de interes regional. Pana in prezent, pe acest subdomeniu al programului Regio, in Regiunea Centru au ramas in diferite faze de evaluare un numar de patru Planuri Integrate de Dezvoltare Urbana ce contin inca 15 proiecte.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 107