Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cum stam cu absorbtia pe fiecare program operational?

Marti, 13 iulie, in cadrul reuniunii comitetului interministerial, reprezentantii autoritatilor de management au prezentat situatia absorbtiei fondurilor europene pentru fiecare program operational.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a precizat ca in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu au fost depuse 248 de proiecte, din care 128 au fost aprobate, 103 semnate, iar platile efectuate catre beneficiari insumeaza 913 milioane de lei. Ministrul Mediului si Padurilor a aratat ca pentru a accelera absorbtia fondurilor comunitare a decis reducerea termenelor de analizare a platilor, precum si a perioadei cuprinse intre momentul semnarii contractului pana la perioada de implementare.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Seitan, a precizat ca in raport cu perioada preluarii mandatului in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane au fost depuse 5.597 de proiecte, din care 1.402 au fost aprobate, 979 au fost contractate, iar platile efectuate reprezinta aproximativ 564 de milioane de lei. “Comparativ cu momentul la care am inceput aceasta activitate, pe toate capitolele, numar de proiecte solicitate, contractate, plati facute, am dublat sumele”, a precizat ministrul Muncii.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a aratat ca in ceea ce priveste Programul Operational Regional au fost deja aprobate 1.681 de proiecte, din care 688 au fost semnate, iar valoare platilor efectuate este de 1,506 miliarde de lei.

"Problema pe care o intampinam noi fata de alte ministere este ca noi suntem autoritate de management, nu suntem si beneficiari. Beneficiarii nostri sunt autoritati publice locale si, la momentul implementarii, procedurile de achizitii se deruleaza prin autoritati publice locale. Atat procedura de achizitie, cat si implementarea proiectului nu mai depind de noi, noi supraveghem si incercam sa se intample totul intr-un ritm cat mai rapid si corect in acelasi timp, insa este mai greu decat daca am fi chiar noi beneficiari", a spus ministrul Elena Udrea.

In acest context, primul-ministru a apreciat ca o solutie de rezolvare a acestei probleme ar fi rezilierea contractelor de finantare incheiate prin Programul Operational Regional cu primarii care intarzie cu 6-9 luni aplicarea proiectului. „Acolo unde apar intarzieri majore, 6-9 luni, si nejustificate, va propun rezilierea. Asta inseamna ca si comunitatea locala va sti ca primarul din localitatea X n-a reusit sa se tina de cuvant si sa implementeze un program european si oamenii aceia au pierdut bani europeni", a spus seful Executivului.

In ceea ce priveste Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a precizat ca au fost depuse 6.179 de proiecte, din care 1.722 au fost aprobate, 1.100 au fost semnate cu beneficiarii, iar platile efectuate catre beneficiari sunt in suma de 658 de milioane de lei.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a precizat ca pe Programul Operational Sectorial Transport au fost depuse 46 de proiecte, aratand ca nu exista niciun proiect cu o valoare mai mica de 50 de milioane de lei. “Au fost semnate contracte de finantare in valoare de 1,631 miliarde de lei, iar plati efective catre beneficiari au insumat 157 milioane de lei”, a precizat ministrul Transporturilor.

Referitor la Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, ministrul Vasile Blaga a precizat ca au fost depuse 958 de proiecte, din care 449 sunt in curs de evaluare, iar 215 au fost aprobate. Valoarea platilor efectuate catre beneficiar este de 270 de milioane de lei.

Acesta a mai mentionat ca in ceea ce priveste alocarea destinata Romaniei prin Facilitatea Schengen, tara noastra nu va pierde nici un euro. Potrivit Tratatului de Aderare a Romaniei la UE, Romania beneficiaza de aproximativ 609 milioane de euro prin Facilitatea Schengen. Din aceasta suma, 133 de milioane au fost alocate pentru fluxurile de numerar, iar aproximativ 477 de milioane au fost acordate prin licitatii, a precizat ministrul Administratiei si Internelor.

In ceea ce priveste absorbtia banilor alocati prin Facilitatea Schengen, Romania este tara cu cel mai mare procent de absorbtie din istoria UE”, a afirmat ministrul Administratiei si Internelor.

In ceea ce priveste Programul Operational Asistenta Tehnica, secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a spus ca au fost depuse 60 de proiecte, din care 45 au fost aprobate, 42 au fost contractate, iar platile catre beneficiar reprezinta 10,5 milioane de lei.

Tot marti, ACIS a dat publicitatii situatia absorbtie instrumentelor structurale la 30 iunie 2010 si proiectele contractate pana la acea data.

Mirela Sacalus,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 75