Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MEF elaboreaza strategiile sectoriale si nationale de dezvoltare regionala

MEF elaboreaza strategiile sectoriale si nationale de dezvoltare regionala

Ministerul Economiei si Finantelor este un minister cu rol de sinteza care se organizeaza si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, condus de un ministru si sase secretari de stat, conform unei hotarari adoptate de Guvern in sedinta de miercuri, 25 aprilie.

Ministerul Economiei si Finantelor se infiinteaza prin reorganizarea Ministerului Finantelor Publice si prin preluarea activitatii in domeniul economiei de la Ministerul Economiei si Comertului.
Astfel, in domeniul finantelor publice, ministerul are printre atributii elaborarea proiectului bugetului de stat si raportul asupra proiectului de stat, precum si proiectul legii de rectificare a bugetului de stat, stabilirea echilibrului bugetar in faza de elaborare a proiectului bugetului de stat si a rectificarii acestuia sau urmarirea executiei operative a bugetului general consolidat.
in domeniul economiei, ministerul elaboreaza strategii de dezvoltare pe termen mediu si lung si solutii de reforma industriale, energetice, comerciale si economice; elaboreaza si urmareste strategiile sectoriale si strategiile nationale de dezvoltare regionala care fundamenteaza fondurile de tip structural alocate de Uniunea Europeana.
Totodata, MEF elaboreaza politici publice privind cresterea economica din domeniile coordonate si asigura armonizarea reglementarilor legislative ale UE cu cele din domeniul economic.
in subordinea ministerului se organizeaza si functioneaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Comisia Nationala de Prognoza, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si Agentia Nucleara.
De asemenea, in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor functioneaza Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, constituita prin legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si Comisia Speciala de retrocedare a unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania si Comisia Speciala de retrocedare a unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, constituite prin Hotararea Guvernului nr. 1164/2002.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa

Vizualizări: 115