Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a adoptat noi masuri pentru sprijinirea absorbtiei fondurilor europene

Guvernul a aprobat, ieri, in sedinta de guvern, capitalizarea suplimentara a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), cu 46 de milioane de euro. Va creste astfel capacitatea firmelor de a accesa banii necesari cheltuielilor proprii pentru derularea proiectelor finantate din fonduri structurale.

Masura va fi implementata prin rectificare bugetara si va permite IMM-urilor ca prin intermediul acestui mecanism al fondului de garantare sa poata dezvolta proiecte de investitii in valoare de circa 2 miliarde de euro.

Conform evaluarilor facute, cel putin 7.000 de IMM-uri vor beneficia de acest sprijin pentru absorbtia de bani europeni, corespunzator unui numar de 67.000-75.000 locuri de munca create si/sau mentinute ca urmare a capitalizarii suplimentare a FNGCIMM.

Tot ieri, Guvernul a decis prin Ordonanta de Urgenta, ca firmele beneficiare ale unor contracte de finantare europeana sa-si poata asigura cheltuielile proprii eligibile prin contractarea unor imprumuturi de la banci utilizand ca gaj sau ipoteca inclusiv bunurile achizitionate in cadrul proiectelor respective.

Sectorul bancar va avea astfel la dispozitie elemente suplimentare care sa incurajeze creditarea beneficiarilor de proiecte finantate din instrumentele structurale si sa faciliteze derularea proiectelor contractate conform graficelor de implementare aprobate.

Avand in vedere interesul deosebit manifestat de beneficiari (in special intreprinderi), mai ales pentru operatiunile din cadrul programelor operationale finantate din instrumente structurale (care presupun achizitii de active fixe necesare cresterii nivelului de eficienta si productivitate), aceste reglementari specifice noi vor contribui substantial la absorbtia fondurilor externe nerambursabile postaderare si vor actiona ca o importanta parghie anticriza, prin mentinerea locurilor de munca si crearea unora noi.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 117