Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Un numar record de studenti au primit finantare din partea UE pentru a studia sau pentru a se forma in strainatate

In 2008/2009, numarul de studenti care au studiat sau au fost plasati in cadrul unor companii in strainatate, cu sprijinul UE, prin intermediul programului Erasmus, a fost mai mare ca niciodata.

Conform unor noi date publicate pe 21 iunie, aproape 200.000 de studenti incadrati in institutii de invatamant superior au primit burse pentru a studia sau pentru a se forma in strainatate. Acest numar reprezinta o crestere generala de 8,7% fata de precedentul an academic si face ca numarul tinerilor europeni care au beneficiat de finantare prin programul Erasmus de la lansarea acestuia in 1987 sa treaca de doua milioane.

In plus, in anul care a trecut, peste 36.000 de angajati ai unor institutii de invatamant superior au predat sau au participat la activitati de formare in strainatate, intr-una dintre cele 31 de tari europene participante la programul Erasmus.

Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, a afirmat: „Tot mai multi tineri europeni beneficiaza de experienta invatarii in strainatate pe parcursul perioadei lor de studii. Intrebati-i pe cei care s-au alaturat «generatiei Erasmus» si va vor spune cum i-a ajutat in dezvoltarea lor academica si personala, precum si in a-si gasi un loc de munca dupa incheierea studiilor. Prin intermediul initiativei «Tineretul in miscare», care este pe cale sa se materializeze, dorim sa extindem aceasta poveste de succes european si sa o transformam intr-o oportunitate pentru toti tinerii.”

In anul academic 2008/2009, un total de 198.600 de studenti au plecat intr-un dintre cele 31 de tari care participa la programul Erasmus (state membre ale UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Turcia).

Numarul record de studenti care beneficiaza de programul Erasmus reflecta o crestere de 12% a bugetului disponibil in 2008/2009 pentru studii, plasari in cadrul unor companii si alte actiuni de mobilitate din sfera programului Erasmus. Aceasta crestere bugetara a determinat si o crestere a valorii medii lunare a bursei – de la 255 EUR la 272 EUR – pe care studentii Erasmus au primit-o din partea UE in 2008/2009. Doar doua tari, Islanda si Liechtenstein, au trimis in strainatate mai putini studenti Erasmus decat in trecut.

Cresterile mai mici ale bugetului preconizate pentru urmatorii cativa ani inseamna ca va fi dificil ca programul sa se extinda intr-o maniera similara in viitorul apropiat, fara alocarea unor resurse suplimentare.

Conform unor studii independente, programul Erasmus a avut un impact substantial la mai multe niveluri:participantii dobandesc cunostinte care le cresc sansele de obtinere a unui loc de munca sau, in cazul personalului din institutiile de invatamant superior, de a avansa in cariera.Institutiile de invatamant superior isi internationalizeaza campusurile, introduc noi servicii si metode de predare, isi dezvolta capacitatea de administrare si activitatile de cercetare si creeaza legaturi cu mediul economic.

Comisia considera ca programul Erasmus poate contribui la strategia Uniunii „Europa 2020” pentru crestere inteligenta, sustenabila si incluziva, prin inzestrarea tinerilor cu competente adaptabile, necesare intr-o societate bazata pe competitie si cunoastere.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 108