Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Evaluarea proiectelor pentru infrastructura rurala, contestata de 900 de APL-uri

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, a prezentat vineri, 18 iunie, in cadrul unei conferinte de presa stadiul platilor SAPS 2009 si a proiectelor depuse in cadrul a trei masuri din cadrul PNDR, printre care si Masura 322 referitoare la infrastructura rurala.

Ministrul a precizat ca APIA a autorizat la plata 595 milioane euro, reprezentand 96% din bugetul comunitar alocat platilor pe suprafata, ceea ce reprezinta necesarul pentru a nu fi penalizati de Comisia Europeana pentru intarzieri la plata. „Este primul an in care am reusit sa atingem acest procent, astfel incat sa evitam plata penalitatilor, mai ales ca 581 milioane de euro, din cele 595 autorizate, se afla deja in conturile fermierilor”, a subliniat Mihail Dumitru.

Referindu-se la subventiile pentru motorina utilizata in agricultura, ministrul a precizat ca, din 27 mai si pana in prezent, au fost depuse 4.197 de cereri de acord prealabil, pentru o cantitate solicitata de 240 milioane litri, ceea ce reprezinta 34% din cantitatea totala alocata (700 milioane de litri). Cea mai mare parte a solicitarilor provine din sectorul vegetal (3.927), alte 227 sunt din sectorul zootehnic si 43 din imbunatatiri funciare.

In cadrul sesiunilor de depunere a cererilor de finantare conforme din PNDR, in perioada martie 2008 – iunie 2010 au fost depuse 34.232 cereri de finantare in valoare de 11,8 miliarde Euro.

„Pentru Masura 322, care vizeaza infrastructura rurala, valoarea proiectelor depuse este de aproximativ 5 ori mai mare decat valoarea alocata”, a subliniat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale. Dupa incheierea perioadei de selectare a proiectelor, au fost depuse peste 900 de contestatii, care se afla in etapa de analiza. „Pentru a evita orice fel de speculatii, analiza contestatiilor se face la Bucuresti si nu in teritoriu”, a adaugat Mihail Dumitru .

Sursa: MADR

Vizualizări: 90