Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Unde gasesc IMM-urile informatii despre cum sa acceseze fonduri europene

Reprezentantii IMM-urilor care doresc sa acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor pe care le conduc gasesc mai multe informatii pe site-urile de profil decat pe paginile de Internet ale autoritatilor de management, institutii aflate sub tutela ministerelor, care gestioneaza banii de la UE.

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), care gestioneaza asistenta neramburabila de la UE, ofera, prin intermediul site-ului www.fonduri-ue.ro, cele mai multe informatii structurate despre accesarea de fonduri europene, dintre toate institutiile aflate in subordinea mai multor ministere.

Totusi, cele mai folositoare informatii pentru proprietarii de IMM-uri care doresc sa obtina fonduri europene se gasesc pe site-urile dezvoltate de firme private. Printre sursele online cele mai bune din punct de vedere al informatiilor analizate de Wall-Street se numara si www.fonduri-structurale.ro.

Site-ul fonduri-structurale.ro inregistreaza, potrivit trafic.ro, peste 300.000 de afisari pe luna si a fost creat de catre Structural Consulting™ Group, firma care ofera servicii de consultanta in vederea accesarii de fonduri europene.

“Proprietarii de IMM-uri intra pe site pentru ca aici gasesc ghidul de finantare, precum si pentru ca pot afla in timp real ce tipuri de fonduri sunt disponibile pentru afacerea lor. In vreme ce autoritatile de management ofera informatii doar pentru un singur program, aici gasesc informatii despre toate programele. De asemenea, informatiile sunt actualizate, ceea ce nu se intampla intotdeauna pe paginile de Internet ale autoritatilor de management”, spune Dan Barna, consultant pe fonduri structurale in cadrul Structural Consulting™ Group.

Cele mai importante intrebari pe care le au intreprinzatorii care vor sa primeasca bani europeni sunt legate de problemele care apar in implementarea proiectului sau in rambursarea finantarilor.

“Sunt si foarte multe intrebari care necesita raspunsuri din partea consultantilor. Am creat o sectiune prin care cei interesati pot intra in contact cu firme de consultanta”, mentioneaza Barna.

Resurse umane

Micii intreprinzatori care au anumite nelamuriri in ceea ce priveste accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea resurselor umane pot accesa site-ul www.fseromania.ro, pagina de internet a POSDRU. Programul este coordonat de catre Ministerul Muncii. Daca prima pagina ofera destul de multe informatii despre fondurile europene pentru resurse umane si accesarea lor, rubrica de “Intrebari frecvente” este destul de sumara. Totodata, foarte multe din rubricile de pe site nu au mai fost actualizate de la jumatatea lui 2009.

Cresterea competitivitatii economice

Informatii despre accesarea de fonduri europene pentru cresterea competitivitatii economice pot fi obtinute pe site-ul AM POSCCE, institutie aflata in subordinea Ministerului Economiei.

Pe pagina de Internet exista rubrica “Instructiuni pentru beneficiar”, actualizata in luna mai, in care cei care au castigat deja proiecte primesc informatii despre ceea ce trebuie sa faca in faca de implementare. Sectiunea “Intrebari frecvente” este mult mai bine reprezentata decat in cadrul fondurilor pentru resurse umane, iar cei interesati pot afla raspunsul la peste 100 de intrebari.

Sursa: www.wall-street.ro

Vizualizări: 134