Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Premierul cere sprijinul CE in vederea realocarii fondurilor europene pentru care nu exista cerere

Primul-ministru Emil Boc a avut, vineri, o intalnire de lucru, la Palatul Victoria, cu comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, care se afla in Romania pentru a participa la lucrarile Conferintei privind Strategia Dunarii, de la Constanta.

Seful Executivului roman a dat asigurari, in cadrul comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor comunitare, la care a participat si comisarul Johannes Hahn, ca absorbtia fondurilor comunitare are o importanta ridicata in contextul crizei economice actuale: "Pentru Romania, fondurile europene nu numai ca reprezinta o prioritate, ci reprezinta o sansa majora pentru a putea depasi mai usor criza economica", a declarat acesta.

Premierul Emil Boc a sustinut ca Guvernul roman va mobiliza cu prioritate resursele bugetare necesare absorbtiei acestor fonduri, chiar si in conditiile aplicarii programului de austeritate propus. "Romania, in ciuda eforturilor de austeritate pe care trebuie sa le faca, isi pastreaza intacte resursele bugetare alocate pentru cofinantarea proiectelor europene”.

Primul-ministru a anuntat, de asemenea, ca membrii Guvernului au discutat cu comisarul european pentru politica regionala posibilitatea realocarii unor sume de bani din cadrul unor programe operationale mai putin solicitate, catre acele programe unde solicitarile sunt ridicate. "Am discutat impreuna cu domnul comisar posibilitatea realocarii unor sume de bani de la diverse axe si componente care nu sunt atat de solicitate si populare, spre alte axe si domenii care sunt extrem de solicitate. De exemplu, chiar in cadrul programului de dezvoltare regionala, avem solicitari de peste 10 miliarde de euro, iar in privinta proiectelor depuse, fondurile europene alocate sunt de 4 miliarde de euro. Mai sunt si alte programe extrem de solicitate in domeniul agriculturii, de exemplu masura 3.2.2 pentru dezvoltarea infrastructurii rurale este extrem de solicitata. Am cerut sprijinul Comisiei Europene, prin domnul comisar, sa incepem o asemenea discutie, pentru a putea realoca sume de bani de la diverse axe spre acelea care sunt cele mai solicitate in momentul de fata in Romania", a sustinut premierul Emil Boc.

In acest context, comisarul european Johannes Hahn a declarat ca sustine pozitia Guvernului roman: "Avem un interes comun de a folosi fondurile europene. Si intr-adevar, daca vedem ca in unele domenii interesul este mai scazut, numarul de proiecte este mai mic decat in alte domenii, unde bugetul alocat nu este suficient, exista acest grad de flexibilitate in ajustarea programelor operationale."

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 95