Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

13 noi proiecte aprobate pentru dezvoltarea zonei de frontiera romano-maghiara

Comitetului Comun de Selectie pentru Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania a selectat, in cadrul reuniunii din data de 18 mai 2010, primele 13 proiecte depuse in cadrul celui de-al doilea apel de propuneri de proiecte. Finantarea europeana acordata acestora se ridica la aproximativ 24,6 milioane de euro.

Unul dintre proiectele selectate, „Pe apa si pe doua roti pe langa Somes” prevede construirea unei piste de bicicleta de aproximativ 40 de km si are ca scop revitalizarea relatiilor multilaterale dintre orasele si satele de pe malul raului (pe digurile Somesului, de la Satu Mare pana la Fehérgyarmat). Pe langa imbunatatirea apararii impotriva inundatiilor, investitia va facilita aparitia unor noi posibilitati turistice si activitati sportive, deservind atat locuitorii din zona, cat si vizitatorii. Pe termen lung, investitia va influenta pozitiv dezvoltarea economica a regiunii si crearea de noi locuri de munca.

Clinica de Terapie Oncologica a Universitatii de Stiinte Szeged si Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara vor implementa un proiect care vizeaza facilitarea dezvoltarii infrastructurii comune de sanatate si prevenire a riscurilor. Prin construirea unui cabinet de chimioterapie, achizitionarea de aparatura noua precum si crearea unor protocoale de terapie oncologica, peste 700 de bolnavi vor putea beneficia anual de servicii medicale mai eficiente, cu mai putine efecte secundare decat cele disponibile pana in acest moment si cu sanse de vindecare imbunatatite substantial.

Dezvoltarea infrastructurii de afaceri este facilitata prin intermediul proiectul „AB EXPO: EXPO comun, PIATA comuna – Revigorarea economiei si a comertului in judetele Arad si Békés”, care va contribui la dezvoltarea competivitatii intreprinderilor din zona de frontiera si la modernizarea capacitatilor in domeniul cercetarii si dezvoltarii, in conformitate cu cerintele actuale ale pietei. In judetul Békés se construieste un EXPO nou, pe cand in Romania EXPO Arad va fi imbunatatit prin constructia unui centru de conferinte, iar partenerii vor lua parte intr–un program de schimb de experienta si vor elabora planul de actiune care vizeaza dezvoltarea in comun a Axei Arad-Békéscsaba.

Urmatoarea solicitare de propuneri de proiecte din cadrul programului se preconizeaza a fi lansata in toamna acestui an.

Sursa: MDRT

Vizualizări: 79