Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

230 milioane euro, fonduri europene acordate sectorului piscicol

Luni, 23 aprilie 2007, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Decebal Traian Remes s-a intalnit cu o delegatie a Comisiei Europene din care au facut parte Fokion Fotiadis, directorul general al Directiei Generale de Pescuit din cadrul CE, Donato Chiarini, seful Reprezentantei CE in Romania, precum si alti responsabili din cadrul Directiei Generale de Pescuit a CE. in cadrul intalnirii au fost abordate doua chestiuni ce tin de dezvoltarea sectorului de pescuit din Romania.

Primul subiect abordat a fost cel al folosirii fondurilor europene destinate sectorului piscicol. Discutiile au vizat modul in care vor fi utilizate fondurile europene destinate acestui sector, tinandu-se cont de prioritatile stabilite de catre partea romana prin Planul National Strategic pentru pescuit. Reprezentantii CE au recomandat partii romane sa puna accentul pe dezvoltarea acvaculturii si a zonelor de coasta. in acest sens, domnul Fokion Fotiadis a declarat ca „dezvoltarea acvaculturii si a zonelor de coasta ar putea aduce beneficii enorme Romaniei prin crearea locurilor de munca si activitatilor de turism”.

De asemenea, reprezentantii CE au aratat ca pentru o mai buna utilizare a fondurilor europene este necesara intarirea capacitatii administrative a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA). Potrivit participantilor la intalnire, aceasta intarire ar urma sa se realizeze prin cresterea numarului de personal implicat in gestionarea fondurilor europene, precum si prin diversificarea calificarilor acestui personal. Domnul Decebal Traian Remes i-a asigurat pe reprezentantii CE ca ministerul pe care il conduce va cauta solutiile pentru cresterea capacitatii institutionale a ANPA. Totodata, domnia sa a aratat ca MADR va fi „un partener de dialog al Comisiei Europene” si ca Ministerul Agriculturii va tine cont de propunerile si recomandarile facute de CE.

Al doilea subiect al discutiilor a fost restructurarea sectorului piscicol din Romania. Participantii la intalnire au fost de acord ca, pentru a beneficia de fondurile europene destinate acestui sector, este necesar sa se incurajeze privatizarea fermelor piscicole. Cu titlu de exemplu, domnul Fokion Fotiadis a aratat ca a vizitat deja o ferma de crestere a sturionilor si ca aceasta activitate ar putea reprezenta o „mina de aur” pentru producatorii din tara noastra. in opinia domniei sale, Romania ar putea deveni „unul din principalii producatori de caviar”.

Fondurile europene acordate sectorului de pescuit din Romania in perioada 2007-20013 sunt in valoare de 230 milioane euro. Potrivit Planului National Strategic pentru pescuit trimis la Comisia Europeana in luna martie, 50% din aceste fonduri vor fi destinate dezvoltarii acvaculturii si procesarii si comercializarii produselor din peste, 10% vor fi destinate dezvoltarii zonelor de coasta, iar celelalte 40% se vor imparti pe alte trei axe dupa cum urmeaza: Masuri de interes colectiv (25%), Masuri pentru adaptarea flotei Comunitare de pescuit (10%) si Asistenta tehnica (5%).

Biroul de Presa al Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Vizualizări: 90