Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Doua filme romanesti finantate din bani europeni, prezente la Cannes

20 de filme europene, finantate prin programul MEDIA al UE, au fost selectate pentru prezentarea la cea de-a 63-a editie a festivalului international de film de la Cannes. Doua dintre acestea sunt filme romanesti: Marti dupa Craciun (Radu Muntean) si Aurora (Cristi Puiu).

„Europa poate fi mandra de cinematografia sa diversa si vibranta. Ma mandresc, in plus, cu faptul ca programul MEDIA participa la aceasta poveste de succes. Sprijinul financiar pe care il ofera ajuta la crearea si salvgardarea a mii de locuri de munca in acest sector. Programul are, de asemenea, drept obiectiv sa ofere in special cinematografelor mici posibilitatea de a se adapta la schimbarile tehnologice si la piata mondiala”, a declarat comisarul Vassiliou, responsabila pentru educatie si cultura.

Digitalizarea reprezinta astazi pentru cinematografe o provocare majora: un proiector digital nou si un server costa aproximativ 75 000 euro, ceea ce, pentru multe cinematografe, reprezinta o investitie importanta. Comisia planuieste sa lanseze in partea a doua a acestui an, prin intermediul programului MEDIA, un sistem care va contribui cu pana la 50% la aceste costuri pentru cinematografele care prezinta mai ales filme europene.

Contributia generala a programului MEDIA in sprijinul industriei cinematografice europene in perioada 2007-2013 va fi de 755 milioane euro, cu o orientare specifica spre imbunatatirea distributiei si promovarii filmelor europene si consolidarea competitivitatii in sectorul respectiv. Companiile de productie selectate pentru sprijin primesc, in mod normal, subventii in medie de 50 000 euro.

Opt din ultimele zece filme care au castigat Palme d'Or din 2000 au primit sprijin prin programul MEDIA. Cateva au castigat, de asemenea, Oscaruri pentru cel mai bun film strain.

Sursa: www.europe.eu

Vizualizări: 87