Biologii clujeni studiaza habitatele naturale cu ajutorul banilor de la UE

Uniunea Europeana, - prin intermediul Fondului pentru Dezvoltare Regionala si al POS Mediu -, si Guvernul Romaniei finanteaza un proiect ecologic de evaluare a habitatelor naturale dintr-o serie de comunitati clujene. Printre acestea se numara Suatu, Caian si Cojocna. In aceste „bazine genetice” cercetatorii biologi au identificat plante-unicat la nivel mondial.

Proiectul stiintific va fi realizat de angajatii Institutului de Cercetari Biologice din Cluj-Napoca. Astfel, acestia vor asigura atat munca de pe teren, cat si evaluarile in laboratoarele institutiei. Potrivit contractului de finantare, durata proiectului ecologic este de 25 de luni. Cercetatorii biologi vor evalua potentialul conservativ al habitatelor din zona delimitata de cele trei comunitati.

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana cu suma de 649.129 lei, iar Guvernul Romaniei contribuie cu 162.282 lei, au precizat reprezentantii Institutului de Cercetari Biologice din Cluj-Napoca.

Biologii clujeni implicati in echipa de proiect vor evalua habitatele naturale care gazduiesc o serie de specii protejate, precum Astragalus peterfi, o planta ierboasa din Suatu, care are un caracter endemic, adica traieste doar pe dealurile inierbate si insorite din jurul comunei clujene. Astragalus peterfi a fost descoperita de un biolog maghiar din Cluj, care a reusit sa identifice caracterele care fac ca aceasta planta din Transilvania sa fie un unicat la nivel mondial.

Sursa: www.ecomunitate.ro