UE doreste stimularea redresarii economice cu ajutorul fondurilor structurale
Intre 19 si 22 aprilie, deputatii europeni s-au reunit in plen la Strasbourg, unde au dezbatut, printre altele si tema finantarii accelerate pentru stimularea redresarii economice a regiunilor.
Procedura de acordare a fondurilor regionale de dezvoltare trebuie sa fie mai simpla si mai flexibila, au spus deputatii europeni, care au cerut intrarea urgenta in vigoare a noilor reguli pentru combaterea crizei si crearea de locuri de munca.
Cu 350 de miliarde de euro prevazute pentru perioada 2007-2013, politica europeana de coeziune primeste peste o treime din bugetul UE. Aceasta ajuta tarile ce au dificultati din cauza crizei economice si reduce disparitatile dintre noile si vechile state membre. Insa pana la 1 aprilie 2010 - mijlocul perioadei 2007-2013 - doar 27% din aceste fonduri au fost alocate, din cauza procedurilor greoaie si prea complicate.
In contextul dificultatilor economice si sociale carora trebuie sa le faca fata Europa, acesti bani trebuie sa fie disponibili cat mai curand posibil. O propunere a Comisiei Europene, dezbatuta marti, 20 aprilie 2010, la Parlamentul European, vizeaza facilitarea interventiilor FSE, FEDR si Fondului de coeziune.
Deputatii europeni au sustinut ca proiectele de dezvoltare regionala in Statele Membre cele mai afectate de criza economica ar trebui sa dispuna de un acces mai rapid la finantarea din fondurile structurale UE, conform unui acord dintre deputati si Consiliu. Ca parte a masurilor UE anti-criza, va creste nivelul platilor in avans pentru proiecte care contribuie la crearea de locuri de munca pentru Romania, Ungaria, Letonia, Lituania si Estonia.
Reforma avuta in vedere se bazeaza pe trei mari prioritati: cresterea sumelor deblocate in 2010, acordarea unei perioade mai lungi statelor membre pentru folosirea fondurilor si simplificarea accesului.
Conform eurodeputatei Sophie Auconie (PPE), „au fost luate masuri exceptionale, precum consolidarea pre-finantarii si un nou sistem de calcul, pentru combaterea crizei economice“. Astfel, Ungaria, Romania si statele baltice vor putea beneficia in 2010 de avansuri de 2% din FSE si 4% din Fondul de coeziune.
Sursa: www.europarl.europa.eu