ONG-urile solicita extinderea si la nivelul mediului asociativ a garantiilor guvernamentale pentru proiectele europene
Primul-ministru Emil Boc a avut ieri, la Palatul Victoria, o intalnire cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale implicate in absorbtia fondurilor comunitare, in vederea identificarii de modalitati de colaborare, care sa contribuie la cresterea gradului absorbtiei finantarii europene pentru Romania.
"Am pornit totdeauna de la premisa ca organizatiile non-guvernamentale reprezinta o resursa de expertiza si de bune practici pentru Guvern, avand in vedere faptul ca dvs. ati reusit sa demonstrati ca, desi aveti resurse financiare limitate, puteti sa faceti lucruri extrem de importante pentru comunitate si pentru Romania in ansamblu. Obiectivul nostru e este sa perfectionam mecanismul de colaborare, sa eficientizam activitatea Colegiului pentru asociatii si fundatii care functioneaza pe langa Cabinetul primului-ministru astfel incat expertiza, bunele practici, observatiile, sesizarile dvs. sa poata fi luate in analiza, transpuse in acte normative sau corectate practicile din unele institutii ale statului" a declarat premierul Emil Boc.
Absorbtia fondurilor europene, investitiile masive in infrastructura si diminuarea evaziunii fiscale sunt cele trei directii strategice ale Executivului pentru perioada urmatoare, a afirmat premierul Emil Boc, subliniind si pe aceasta cale, importanta pe care Guvernul o acorda colaborarii cu sectorul non-profit, in vederea cresterii gradului de atragere a finantarii europene.
Primul-ministru Emil Boc a dat asigurari reprezentantilor ONG-urilor ca, la nivelul Comitetului Interministerial pentru gestionarea fondurilor europene, a fost analizat raportul privind problemele sesizate de organizatiile non-guvernamentale in privinta derularii procesului de absorbtie a finantarii comunitare si a prezentat unele masuri luate de Executiv in vederea imbunatatirii cadrului normativ care reglementeaza atragerea de fonduri structurale.
"Noi am intreprins deja un set de masuri prin care am simplificat, debirocratizat si pus in valoare mecanismul absorbtiei fondurilor comunitare. As mentiona cateva dintre masurile pe care le-am luat: dublarea cotei maxime de prefinantare de la 15 la 30%, introducerea optiunii pentru beneficiarii privati de deschidere a conturilor de proiect si la banci comerciale, modificarea legislatiei achizitiilor publice pentru accelerarea procedurilor de licitatie pe fondurile europene, flexibilizarea criteriului de eligibilitate a solicitantilor privind lipsa datoriilor la bugetele publice, introducerea posibilitatii de a gaja sau ipoteca activele relevante pentru proiect. In urma cu o luna, am adoptat o ordonanta de urgenta prin care am introdus instrumentul garantiilor de stat pentru autoritatile publice, pentru universitati astfel incat sa poata lua imprumuturi de la banci in vederea asigurarii cofinantarii proiectelor europene, pentru ca multe autoritati locale nu au aceasta resursa financiara. Nu in ultimul rand, ieri am adoptat in Guvern o ordonanta de urgenta prin care am dat posibilitatea suplimentarii acolo unde cazul a numarului de posturi pe fonduri europene in vederea diminuarii restantelor si a intarzierilor care au avut loc" a precizat primul-ministru Emil Boc.
In acest context, reprezentantii mediului asociativ au solicitat extinderea garantarii de catre stat a cofinantarii pentru accesarea fondurilor structurale - de care beneficiaza in prezent autoritatile publice locale, institutiile de invatamant superior publice si institute de cercetare-dezvoltare publice acreditate, regiile de alimentare cu apa si canalizare - si pentru organizatiile neguvernamentale.
Premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul este dispus sa analizeze aceasta solicitare, iar in masura in care se poate gasi o solutie legala in acest sens, aceasta va fi adoptata.
Sursa: www.gov.ro