ADR Bucuresti-Ilfov spera ca va semna primul contract de finantare pe infrastructura de servicii sociale in luna iulie

In ciuda faptului ca linia de finantare destinata infrastructurii serviciilor sociale are o alocare destul de redusa la nivelul Regiunii Bucuresti-Ilfov comparativ cu alte regiuni (8,82 milioane euro fata de 16,24 milioane in regiunea Nord Est), pana in acest moment nu au fost depuse suficiente proiecte pentru a acoperi bugetul disponibil.

“Ne-am gandit sa prezentam din nou oportunitatile de finantare oferite de acest domeniu in speranta ca in decursul anului 2010 sa avem suficiente proiecte ca sa anuntam suspendarea depunerii” a declarat Dan Nicula, Directorul General al ADRBI in cadrul unui seminar organizat pe 30 martie.

Pana in prezent, beneficiarii din Regiunea Bucuresti-Ilfov au depus doar 11 proiecte in cadrul DMI 3.2. “Reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor sociale”, acestea avand o valoare totala de aproximativ 31 milioane lei. Din acestea, 3 proiecte au fost respinse in etapa de evaluarea a conformitatii administrative si a eligibilitatii, iar 7 urmeaza sa intre in evaluarea tehnica si financiara.

Doar un singur proiect a trecut de aceasta etapa, existand foarte mari sanse ca in luna iulie sa fie semnat contractul de finantare, primul pentru DMI 3.2. din regiune.

Reprezentantii ADR BI au declarat ca se doreste ca pana la sfarsitul lunii mai sa fie finalizata evaluarea tehnica si financiara si a celorlalte proiecte, astfel incat pana in toamna sa fie semnate si restul contractelor de finantare.

In ceea ce ii priveste pe beneficiarii fondurilor alocate prin aceasta linie de finantare, este de mentionat ca, din cele 11 proiecte depuse, unul singur a fost depus de catre un ONG, iar restul de catre autoritati locale. „Am inceput sa primim semnale pozitive privind dezvoltarea de proiecte si din partea centrelor aflate in subordinea bisericilor”, au declarat reprezentantii ADR BI.

Dintre proiectele depuse, cele mai multe sunt orientate spre ajutorul social oferit batranilor si copiilor. Desi in tara au fost depuse si proiecte care vizeaza centre de zi pentru femei abuzate, in regiunea Bucuresti-Ilfov nu exista niciun astfel de proiect depus pana in prezent.

Unul dintre obstacolele specifice zonei Bucuresti, cu care se confrunta beneficiarii, este legat de dificultatea stabilirii drepturilor de proprietate si de administrare asupra cladirilor, lucru care face imposibila acceptarea proiectului.

Monica Nica
Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro