Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Incepand de ieri, programul de garantii guvernamentale pentru cofinantarea proiectelor europene este functional!

Plafonul garantiilor guvernamentale in 2010: 300 de milioane de euro

Executivul a aprobat ieri, 3 martie 2010, prin Hotarare de Guvern, normele de implementare a programului de sprijin si criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca finantate din instrumentele structurale alocate Romaniei, programul devenind astfel functional.

„Actul normativ adoptat stabileste plafonul total al garantiilor ce pot fi emise in 2010, care sunt la nivelul sumei de 300 milioane euro”, a declarat la finalul sedintei de Guvern de ieri, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Finantarea garantata in cadrul programului este de 80% din valoarea creditului, care poate fi in euro sau lei. Perioada de tragere a finantarii este de maxim 4 ani. Procedura de selectie a bancilor finantatoare se va realiza in conformitate cu prevederile ordonantei 34/2006 privind achizitiile publice.

Beneficiarii trebuie sa aiba un contract de finantare semnat

Actul normativ stabileste totodata si criteriile de eligibilitate pe care solicitantii trebuie sa le indeplineasca. Acestia trebuie sa aiba un contract eligibil spre a fi finantat din fonduri europene.

Programul se va desfasura prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. Fiecare beneficiar de proiect va organiza o procedura de selectie a finantatorului, dupa care dosarul va fi trimis la Fond spre a fi aprobat, urmand ca banca sa finanteze proiectul pe baza garantiei, a precizat ministrul Finantelor Publice.

Informatii de background
In urma cu doua saptamani, Guvernul a aprobat prin Ordonanta de Urgenta, Programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca finantate din instrumente structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei, iar pe 1 martie, Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial.

Beneficiarii acestui sprijin pot fi:

  • autoritatile locale,
  • institutiile de invatamant superior de drept public acreditate
  • institute de cercetare-dezvoltare de drept public
  • operatorii regionali de servicii de alimentare cu apa si canalizare care implementeaza proiecte finantate in cadrul Axei 1 din POS Mediu.

Descarca Ordonanta de Urgenta

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 151