Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bani europeni pentru sustinerea agriculturii ecologice

Fermierii romani care practica agricultura ecologica vor putea accesa, in acest an, fonduri europene de circa 5 milioane de euro.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, a anuntat in cadrul evenimentului Saptamana Verde ca agricultorii romani vor fi sprijiniti financiar pentru sustinerea costurilor de certificare si de conversie, respectiv de trecere de la agricultura traditionala la cea ecologica. Anual, cheltuielile de atestare in acest sector pot ajunge la cateva mii de lei pentru un producator particular.

In Romania, consumul de produse ecologice este insa la un nivel extrem de scazut din cauza lipsei informatiilor referitoare la beneficiul consumului de produse ecologice, dar si din cauza preturilor mult mai mari decat cele ale produselor conventionale. Specialistii din domeniu apreciaza ca preturile produselor ecologice ar putea fi cu doar 10-20 de procente mai mari decat ale celor conventionale, daca ar exista mai multe ferme certificate ecologic si abatoare.

Potrivit datelor MADR, piata interna de produse agroalimentare ecologice a valorat, in 2008, circa 20 de milioane de euro, in timp ce exporturile s-au cifrat, in aceeasi perioada, la 100 milioane euro, dublul valorii din 2006. Cresterea pietei ecologice din Romania este totusi una constanta, in conditiile in care la nivelul lui 2008 erau inregistrati 86 de procesatori de produse bio, aproape dublu fata de 2007. In ceea ce priveste suprafetele cultivate cu produse ecologice, la finele lui 2009, acestea a fost de 240.000 ha din suprafata totala existenta, cu aproape 10% mai mult decat in 2008.

Sursa: www.newschannel.ro

Vizualizări: 98