Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MCTI este primul minister cu rol de membru fondator in cadrul unei asociatii pentru dezvoltarea mediului rural si mic urban

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, si primari din comunitati-pilot ale proiectului Economia Bazata pe Cunoastere au semnat joi, 12 aprilie, actele constitutive ale primei asociatii din Romania in care un minister are rol de membru fondator - Asociatia Retelelor Electronice ale Comunitatilor Locale (RECL). Initiativa are loc in cadrul celui mai amplu proiect de informatizare a mediului rural si mic urban din Romania - Economia Bazata pe Cunoastere - implementat de MCTI in 260 de comunitati dezavantajate din punctul de vedere al accesului la informatie.
in calitate de membri fondatori, Ministrul Zsolt Nagy si primarii a sase comunitati (Albestii de Muscel, Aninoasa, Corund, Ostra, ªinca si Targu Lapus) au semnat Statutul si Actul Constitutiv al Asociatiei Retelelor Electronice Locale, desemnandu-l ca presedinte pe Ilie Botgros, primarul orasului Aninoasa.
Prin crearea Asociatiei, cream de fapt premisele sustenabilitatii fiecarei comunitati incluse in proiect, fie ca ne referim la etapa pilot sau la etapa complexa, care a inceput anul acesta. Asociatia va avea un rol important, de catalizator al fortelor si resurselor locale intr-un singur for reprezentativ la nivel national, care sa transmita catre toate comunele si orasele mici din Romania practici de succes. Sunt bucuros sa vad ca parteneriatul stabilit cu fiecare comunitate in parte intra intr-o noua etapa, aceea in care Ministerul isi uneste fortele cu administratiile locale intr-un act unic, cu un scop precis: progresul eComunitatii”, a declarat Zsolt Nagy, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
Asociatia RECL are ca scop asigurarea unui cadru stabil, durabil si consistent de promovare si dezvoltare a comunitatilor locale prin optimizarea resurselor oferite de Retelele Electronice ale Comunitatilor Locale implementate in cadrul proiectului Economia Bazata pe Cunoastere. Retelele exista deja in noua comunitati pilot, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie instalate in alte 251 de locatii la nivel national. Odata cu intrarea sa in efectivitate, Asociatia RECL va reprezenta drepturile a aproximativ 1.800.000 de cetateni, adica 18% din totalul populatiei rurale si mic urbane din Romania.
Retelele Electronice Locale vor fi finantate din bugetul proiectului Economia Bazata pe Cunoastere in perioada 2007-2010. Dupa aceea, vor intra in proprietatea primariilor si comunitatile vor putea decide ce servicii cu valoare adaugate pot fi dezvoltate cu ajutorul retelelor, in functie de nevoile locale. infiintarea Asociatiei va asigura continuitatea proiectului, preluand functia de management centralizat, realizata in acest moment de catre Unitatea de Management al Proiectului din cadrul MCTI.
De asemenea, includerea in Asociatie va spori sansele comunitatilor de a accesa fonduri structurale in domeniul IT&C. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei este institutia, care, prin delegare de atributii de la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice, este implicata in gestionarea fondurilor structurale, in perioada 2007-2013, pentru masurile ce vizeaza dezvoltarea societatii informationale.
La Asociatia RECL pot adera atat comunitatile admise in proiectul Economia Bazata pe Cunoastere, cat si altele de la nivel national. Mai multe detalii puteti obtine accesand www.ecomunitate.ro

Sursa: Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei

Vizualizări: 60