Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Absorbtia fondurilor, prioritate? 10 luni pentru aprobarea proiectelor, 7 luni pentru semnarea contractelor, 4 luni pentru rambusarea banilor

106 ONG-uri, sindicate si patronate au tras un semnal de alarma cu privire la blocajele majore in absorbtia fondurilor europene printr-o scrisoare trimisa premierului Boc, marti, 26 ianuarie 2009. Principalele cauze tin de birocratia excesiva, lipsa personalului din AM-uri si relatia deficitara pe care o au acestia cu solicitantii si beneficiarii de finantari.

Problemele identificate:

  •  Perioada dintre momentul depunerii cererilor de finantare si primirea raspunsurilor poate ajunge pana la 10 luni. De ex. proiectele depuse la 12 decembrie 2008 in cadrul axei privind sustinerea e-economiei, POSCCE, au primit raspuns abia in octombrie 2009, iar contractele nu s-au semnat nici pana acum.
  • Perioada dintre momentul aprobarii cererilor de finantare si cel al semnarii contractelor poate ajunge pana la 7 luni, de ex. pentru proiectele POR aprobate in iunie 2009 nu au fost semnate contracte de finantare.
  • Perioada de evaluare a rapoartelor intermediare si de rambursare a banilor dureaza peste 4 luni si nu 45 de zile, asa cum este prevazut in contractele de finantare. Semantarii nu au uitat sa-i aminteasca primului ministru ca, la inceputul guvernarii (decembrie 2009), acesta a declarat ca mecanismul depunerii si evaluarii cererilor de finantare va fi eficientizat, astfel incat solicitantii de fonduri din instrumentele structurale carora li se aproba cererile sa primeasca banii in 30 de zile de la depunerea cererilor.
  • Imposibilitatea, in momentul de fata, de recuperare a TVA. Beneficiarii de fonduri din instrumente structurale sunt nevoiți sa asigure din resurse proprii TVA-ul.
  • Comunicarea deficitara dintre AM-uri/OI-uri si solicitanti. Aceasta se desfasoara exclusiv telefonic, iar raspunsurile oferite solicitantilor sau beneficiarilor de proiecte finantate din fonduri structurale la intrebari similare difera in functie de interpretarea personala.

Cauze identificate:
Principala cauza a disfunctionalitatilor este birocratia excesiva atat in procesul de solicitare de fonduri si de evaluare a solicitarilor, cat si in procesul de incheiere a contractelor si pe parcursul derularii acestora.

Aceeasi cauza a fost semnalata si de www.fonduri-structurale.ro in anul 2008 cand, aproape o treime (29,91%) dintre utilizatorii portalului au considerat „Birocratia excesiva (numarul mare de avize si documente solicitate pentru intocmirea dosarului de finantare)” ca fiind principala problema a gestionarii fondurilor structurale în Romania.

O alta cauza identificata a fost si lipsa personalului din AM-uri. La AM POS DRU, la data de 1 octombrie 2009 exista un deficit de personal de 31,82% (28 de posturi vacante). In prezent, la intocmirea si semnarea contractelor pentru sutele de cereri de finantare care au fost aprobate în toamna anului 2009, lucreaza o singura persoana, iar de monitorizarea celor peste 1.400 de proiecte aflate in derulare si de aprobarea rapoartelor tehnice si a eliberarii transelor de rambursare se ocupa, in cadrul AM POS DRU, doar doua persoane.

Semnatarii cer Primului Ministru adoptarea unor masuri de urgenta pentru deblocarea accesarii si utilizarii de fonduri din instrumente structurale.

Descarca scrisoarea

Mirela Sacalus
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 102