Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Absortia fondurilor europene, a doua prioritate a noului Guvern

Calin Popescu -Tariceanu: A doua prioritate de care vreau sa vorbesc este cea privind absorbtia fondurilor europene. Suntem in grafic cu o serie de actiuni referitoare la predarea programelor operationale sectoriale si regionale. Va trebui sa asteptam observatiile, comentariile Comisiei Europene, ca sa trecem la faza propriu-zisa de atragere si utilizare a acestor fonduri”.

Discurs sustinut de primul ministru Calin Popescu -Tariceanu la inceputul sedintei de Guvern

„Vreau sa vi-l prezint pe Secretarul General al Guvernului, Ilie Bolojan, cel care l-a inlocuit pe Radu Stroe. Cu el veti lucra pentru agenda de lucru a sedintelor de Guvern.
As vrea sa va spun cateva lucruri pentru ca este un inceput de drum, este prima sedinta a Cabinetului restructurat. Asa cum am declarat, continuam cu Programul aprobat de Parlament in decembrie 2004. As dori sa subliniez cateva chestiuni de ordin prioritar.
Lupta impotriva coruptiei trebuie sa ramana in continuare un subiect pe agenda de lucru. in ultima vreme au aparut anumite semnale externe in privinta combaterii coruptiei, care mie mi se par preocupante. Aceste semnale trebuie sa ne oblige la un efort, care inseamna, nu in ultimul rand, necesitatea indeplinirii angajamentelor pe care ni le-am luat fata de partenerii nostri din UE. Spun fata de partenerii nostri, pentru ca suntem tara membra a UE si asa cum am demonstrat in 2005 si 2006, suntem capabili sa ducem la bun sfarsit si angajamentele luate chiar de Guvernul anterior, pe langa angajamentele noastre proprii.
Nu exista nici un motiv sa lasam sa se creada ca ar exista vreo intentie de incetinire a reformelor sau ca este vorba de lipsa capacitatii de a duce la indeplinire aceste angajamente. Avem cu totii o responsabilitate iar eu, ca sef al Guvernului, declar foarte direct ca aceste angajamente le vom duce la indeplinire. in acest sens, pot sa va informez ca ieri am avut o discutie telefonica cu presedintele Senatului, pentru a solicita inca o data ca Senatul sa puna in discutie, de urgenta, pe dezbaterea in plen, legea privind Agentia Nationala de Integritate.
A doua prioritate de care vreau sa vorbesc este cea privind absorbtia fondurilor europene. Suntem in grafic cu o serie de actiuni referitoare la predarea programelor operationale sectoriale si regionale. Va trebui sa asteptam observatiile, comentariile Comisiei Europene, ca sa trecem la faza propriu-zisa de atragere si utilizare a acestor fonduri.
Un alt lucru pe care mi se pare util sa-l subliniez este necesitatea functionarii in echipa. Este important ca fiecare ministru sa isi reliefeze, sa-si contureze propria personalitate, propriile proiecte si prioritati, dar in acelasi timp lucrul in echipa mi se pare extraordinar de important. Va dau un exemplu care imi este foarte la indemana - modul excelent de colaborare la nivel politic pe care l-am avut cu colegii din UDMR, care au dat dovada de competenta, de seriozitate si cu care am reusit un veritabil parteneriat. Vreau ca aceasta colaborare sa fie atat intre cele doua partide care alcatuiesc coalitia de guvernare, cat si intre dumneavoastra, ca membri ai Guvernului. Nu ezitati sa rezolvati probleme in mod direct, iar atunci cand anumite chestiuni care au o componenta politica nu reusesc sa fie rezolvate prin dialogul direct intre dumneavoastra, atunci imi ofer disponibilitatea de a modera si de a gasi solutia in comun.
Un alt punct la care trebuie sa ma refer este cel legat de agenda fiecarui ministru. Va rog foarte mult ca agenda sa prevada, dincolo de obligatiile administrative, politice, protocolare, componenta contactului direct cu realitatile din teren. Deci va rog sa va faceti un program care sa insemne vizite in teritoriu, contactul cu autoritatile locale, contacte cu presa si cu publicul local, in care sa explicati masurile pe care le adoptam, cele pe care dorim sa le pregatim. Discutiile si consultarea cu cetatenii pot sa fie baza pe care puteti sa luati deciziile in cunostinta de cauza.
Vreau sa subliniez ca vom continua politica pe care am dus-o pana acum, de transparenta totala fata de opinia publica si cu accent deosebit fata de mass media. Dupa fiecare reuniune a Cabinetului, ministrii, in functie de agenda de lucru, vor merge la briefingurile saptamanale. Va rog sa faceti acest lucru ori de cate ori considerati ca este un lucru important si la sediul ministerelor pe care le conduceti.
Guvernam pentru romani, si acest lucru trebuie sa fie bine inteles. Lucrurile PE care le facem trebuie explicate, prezentate, in asa fel incat sa ajunga la public.
Ultimul punct la care doresc sa ma refer este relatia cu Parlamentul. Pentru orice Guvern intr-un stat democratic suportul de legitimitate este votul dat in Parlament. Atata vreme cat va exista un vot in favoarea Guvernului, Cabinetul poate sa functioneze. Cand apare un vot de neincredere, atunci stim de avem de facut fiecare. Dar dincolo de acest lucru simplu, care tine de ABC-ul politicii, vreau ca relatia cu Parlamentul sa insemne o legatura permanenta cu comisiile. Participarea dumneavoastra este obligatorie la sesiunile de interpelari si intrebari. De asemenea, trebuie intarita relatia cu Parlamentul in ceea ce inseamna procesul legislativ, fie pe initiativele guvernamentale, fie pe alte subiecte care sunt in dezbatere in Parlament.
Trebuie sa controlam in acelasi timp riscul unor derapaje, unor excese, care pot sa afecteze constructia bugetara pe anul acesta sau pe anii care urmeaza. Acest lucru nu se poate face decat printr-o relatia deschisa directa cu Parlamentul. Aproape toti ministrii sunt membri ai Parlamentului. Ca si pana acum, ministrul pentru relatia cu Parlamentul va gestiona in principal aceasta zona de activitate. Vreau ca relatia cu Parlamentul sa nu fie una de confruntare nu de disputa, ci, din contra, sa se desfasoare in baza principiului separatiilor puterilor in stat, dar si in baza celuilalt principiu fundamental intr-o democratie parlamentara, de control si echilibru reciproc al puterilor in stat.
Guvernul isi ia legitimitatea de la Parlament si, in acelasi timp, este responsabil fata de Parlament si ii raporteaza. Parlamentul este singura institutia a statului fata de care Guvernul da socoteala. O data la 4 ani mergem si la cetateni, dar, intre alegeri, legitimitatea relatiei se stabileste intre Guvern si Parlament.”

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 11.04.2007

Vizualizări: 110