Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana a aprobat gestionarea descentralizata a programului PHARE de catre MMSSF

Comisia Europeana a aprobat gestionarea descentralizata a programului PHARE de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familie

In data de 2 aprilie 2007, Comisia Europeana a emis decizia de trecere la Sistemul Extins de Implementare Descentralizata (EDIS) in activitatea de gestionare a fondurilor PHARE pentru agentia de implementare din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, responsabila cu gestionarea componentei de resurse umane din cadrul programului PHARE.

Aceasta decizie a fost emisa ca urmare a progreselor inregistrate de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, sub coordonarea Responsabilului National cu Autorizarea Finantarii din cadrul Ministerului Finantelor Publice care detine intreaga responsabilitate a procesului de pregatire a trecerii la EDIS si a sistemelor de management si control aferente programului PHARE. Aceasta decizie vine in completarea celor emise de Comisia Europeana in data de 28 iunie 2006 pentru programul ISPA si in data de 14 decembrie 2006 pentru programul PHARE.

Sistemul Extins de Implementare Descentralizata a programelor PHARE si ISPA reprezinta, in esenta, transferul functiei de control ex-ante al selectiei proiectelor, al licitatiilor si al contractarii, de la Comisia Europeana la statele candidate.

Trecerea la EDIS presupune cresterea responsabilitatii autoritatilor romane pentru modul de gestionare a fondurilor comunitare, deoarece Reprezentanta Comisiei Europene nu va mai asigura functia de supervizare a procesului de licitare/contractare si nu va mai acorda indrumare in managementul asistentei financiare.

Totusi, in conditiile exercitarii unui management financiar eficient, odata cu aplicarea noului sistem de gestionare a fondurilor europene, autoritatile romane vor putea inregistra o accelerare a ritmului de contractare a fondurilor comunitare, prin eliminarea timpului alocat initial aprobarilor de catre serviciile Comisiei Europene.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Vizualizări: 107