Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Finantare pentru toti

Noile reguli financiare au meritat asteptarea:mai multe oportunitati de finantare, mai multa transparenta si formalitati administrative simplificate.
in cursul urmatorilor sapte ani, noile programe vor beneficia de o finantare comunitara in valoare de 975 de miliarde de euro.in baza noilor reguli care intra in vigoare la 1 mai 2007, va fi mai usor ca niciodata pentru beneficiari sa obtina finantare.
Potrivit dnei Dalia Grybauskaitė, comisarul pentru programare financiara si buget, „este esential sa dispunem de reguli financiare care reflecta realitatea”.Noile reguli au fost simplificate facilitand astfel procedurile pentru obtinerea de subventii comunitare.Este o veste buna in special pentru micile intreprinderi si organizatiile neguvernamentale - in cazul subventiilor de pana la 25 000 de euro, vor fi necesare mai putine proceduri administrative.De asemenea, cercetatorii pot solicita subventii europene individuale pentru cercetare.
O mai mare transparenta va garanta faptul ca banii publici sunt cheltuiti in mod corect.Pentru prima data, vor fi cunoscuti toti beneficiarii - incepand din 2008, cei care primesc subventii pentru ajutorul pentru dezvoltare si ajutorul regional si incepand din 2009, cei care beneficiaza de subventii agricole.O retea de informare care cuprinde toate partile interesate va contribui la prevenirea fraudei si a coruptiei.
Trei sferturi din bugetul total al Uniunii Europene sunt gestionate direct de catre statele membre.Acestea vor trebui sa prezinte un raport mai detaliat privind modul in care au administrat fondurile, ceea ce va garanta protejarea drepturilor contribuabililor si eficienta sprijinului acordat de catre Uniunea Europeana.
Finantarea comunitara cuprinde doua aspecte:subventii pentru cofinantarea unor proiecte specifice si contracte pentru servicii, bunuri sau lucrari, acordate prin licitatie publica.
Toate activitatile de finantare ale institutiilor europene trebuie efectuate in conformitate cu prevederile Regulamentului financiar al UE.Noile reguli vor oferi solutii mai bune, mai simple si mai practice pentru toti cei care lucreaza cu fonduri comunitare, asigurand totodata un control eficient asupra cheltuielilor efectuate.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 120