Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Dan Motreanu l-a asigurat pe comisarul european pentru Agricultura ca Sistemul Integrat de Administrare si Control din cadrul APIA va fi operational in termenele convenite cu UE

MINISTRUL DAN MOTREANU L-A ASIGURAT PE COMISARUL EUROPEAN PENTRU AGRICULTURa Ca SISTEMUL INTEGRAT DE ADMINISTRARE ªI CONTROL DIN CADRUL APIA VA FI OPERAtIONAL iN TERMENELE CONVENITE CU UE

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Dan Motreanu i-a trimis o scrisoare comisarului european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, in care a dat asigurari ca Sistemul Integrat de Administrare si Control din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va fi operational in termenele convenite cu UE.

in scrisoare se precizeaza faptul ca Romania este in masura sa indeplineasca prevederile comunitare privind Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS, in abreviere englezeasca), si sa asigure managementul si controlul platilor APIA.

Scrisoarea ministrului Agriculturii a fost insotita de un raport independent elaborat de firma PriceWaterhouseCoopers, care a fost trimis vineri, 29 martie, la Comisia Europeana si care se refera la stadiul de implementare a Sistemului Integrat de Administrare si Control din cadrul APIA.

Raportul arata ca, in comparatie cu primul audit realizat de PriceWaterhouseCoopers la inceputul lunii decembrie 2006, „situatia APIA este mult imbunatatita”. in acest sens s-a aratat ca, doua din cele patru module care compun IACS au fost deja implementate, iar celelalte doua sunt „in curs de implementare”.

Raportul apreciaza efortul depus de MAPDR din 15 decembrie 2006, data la care cele doua agentii au fost acreditate provizoriu, si pana in prezent. De asemenea, raportul precizeaza faptul ca desi au fost identificate si o serie de deficiente, APIA „va reusi remedierea acestora si implementarea cu succes a programului de sprijin (venit din partea UE - n.n.)”. in acest sens, se va pune in aplicare un nou „Plan de remediere a deficientelor constatate”, astfel incat agentia sa devina operationala in termenele stabilite, iar fermierii sa-si poata primi sprijinul pentru suprafata de teren detinuta.

Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) din cadrul APIA asigura posibilitatea unei verificari rapide si eficiente a modului in care sunt alocate platile din fondurile europene si nationale catre agricultori. Sistemul a fost conceput ca o aplicatie informatica integrata, compusa din doua baze de date (a fermierilor si a parcelelor agricole) si 4 module informatice: de captare a datelor fermierilor, de controale administrative, de controale pe teren si de autorizare a platilor.

Primele doua module au fost finalizate, urmand ca in perioada urmatoare sa se elimine deficientele legate de softul sistemului si de logisitca. Celelalte doua module ale sistemului sunt in prezent intr-un stadiu avansat de pregatire, urmand sa intre in faza de implementare in luna iunie, respectiv, septembrie a anului in curs, conform etapelor ce trebuie parcurse in acordarea subventiilor.

Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Vizualizări: 106