Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fabrica de “oua Sapard”

Comuna Matca, din judetul Galati, care deocamdata e renumita pentru legumele produse pe cele 400 de hectare de solarii din curtile satenilor, este pe punctul de a-si completa brandul cu o noua reusita in domeniul productiei alimentare: productia de oua intr-una dintre cele mai moderne “fabrici de oua” din tara.

Ferma Condor SA Matca era cunoscuta ca unul dintre producatorii importanti din domeniul avicol, dar si ca “exemplu negativ”, dupa ce Televiziunea Nationala a dat curs apelurilor satenilor si a realizat o ancheta in legatura cu poluarea produsa de ferma.

Administratorii au hotarat ca singura solutie pentru supravietuire consta in modernizarea radicala a productiei si, pentru ca aveau sansa obtinerii unei finantari externe, in 2006 au intocmit proiectul, l-au depus si au obtinut, in cadrul Masurii 3.1 a Programului Sapard, o finantare nerambursabila de 2 milioane de euro, cu ajutorul careia au schimbat in totalitate fluxul tehnologic.

Au fost achizitionate utilaje produse de o firma din Germania, prin care au fost modernizate toate etapele fluxului tehnologic, de la adapost, ventilare, alimentare cu furaje si adapare, la evacuarea deseurilor.

Acum, totul este automatizat, atat pentru activitatea de la ferma de la Matca, cu 80.000 de gaini ouatoare, cat si cea de la ferma din satul Blanzi, comuna Corod, cu 24.000 de pasari, fiind necesari, in total, doar 54 de salariati. Furajele si apa sunt, si acestea, distribuite mecanizat.

Productia a crescut la 100.00 de oua zilnic, dar este vorba doar despre un nivel mediu, pentru ca si acum ferma poate produce mai mult. Dupa ce saptamana trecuta a fost finalizata o a treia hala, productia va creste la 150.000 de oua pe zi.

Sursa: www.ecomunitate.ro

Vizualizări: 202