Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Doar cinci proiecte pentru infiintarea grupurilor de producatori depuse pana in prezent

Doar cinci proiecte au fost depuse, pana in prezent, pentru Masura 142 "Infiintarea grupurilor de producatori" din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Valoarea totala a acestora este de 491.877 euro, adica doar 2,36% din suma alocata pentru aceasta masura pentru perioada 2007-2009.

"Este masura din Programul National de Dezvoltare Rurala pe care s-au depus cele mai putine proiecte. Ceea ce ii impiedica pe oameni sa depuna cereri de finantare pe aceasta masura este reticenta la asociere. Desi comercializarea produselor prin intermediului grupurilor de producatori aduce o serie de avantaje, implica si fiscalizarea. Astfel, multi dintre producatori, prefera sa vanda in continuare in piete", a declarat directorul Directiei Strategii, Politici si Programe de Dezvoltare Rurala, din Ministerul Agriculturii, Rodica Matei.

Potrivit acesteia, comercializarea prin grupurile de producatori ar facilita accesul pe piata de desfacere din marile magazine si ar da posibilitatea impunerii unui pret pe piata. Rodica Matei a mai adaugat ca pentru a-i incuraja pe producatori se se asocieze ar trebui redus nivelul TVA si al impozitelor pe care acestia trebuie sa le achite cand comercializeaza prin intermediul grupului sau chiar exceptarea acestora de la plata pentru o perioada de timp.

Din cele cinci proiecte depuse, doua sunt pentru infiintarea unor grupuri de producatori ale crescatorilor de taurine si cate un proiect pentru sprijinirea unui grupuri de producatori de tutun, de cartofi, respectiv pentru sprijinirea unei asociatii de extensie si dezvoltare rurala.

Dintre acestea, doua proiecte au fost contractate, unul a fost selectat, iar alte doua sunt in evaluare. Pana in prezent, pentru proiectele contractate, nu a fost depusa nicio solicitare de plata.

Sursa: www.newschannel.ro


Vizualizări: 92