Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania plateste catre UE 1 miliard de euro, dar cere inapoi doar 30 de milioane

Romania va contribui in acest an cu peste 1 miliard euro la bugetul UE, insa va cere numai 30 milioane euro din fondurile structurale pentru plata proiectelor derulate in 2009 prin programe operationale sectoriale, a declarat, o sursa din cadrul CE.

„Cererile de plata intermediare pe care autoritatile romane le-au prevazut ca le vor plati beneficiarilor in acest an si pentru care vor cere rambursari Comisiei se ridica la doar 116 milioane euro, din care 86 milioane euro sunt prin fonduri Jeremie. Asadar, numai 30 milioane euro sunt sume de achitat pentru proiecte concrete”, a precizat sursa citata.

Pe 7 iulie, Premierul a prezentat bilantul absorbtiei fondurilor europene, sustinand ca in intervalul 2007 - 30 iunie 2009 au fost aprobate 2.154 de proiecte cu o valoare totala de 3,7 miliarde euro.

Din acestea, au fost semnate 1.429 de contracte de finantare cu beneficiarii, de 2,37 miliarde euro. Referitor la platile catre beneficiari, Boc a declarat ca in sase luni s-au facut plati in valoare de aproximativ 290 milioane euro, reprezentand dublul valorii platite in perioada 2007-2008.

Romania a platit contributii de peste 3 miliarde euro in cei trei ani de cand devenit membru al UE si a primit, in schimb, din fondurile post-aderare 1,8 miliarde euro, ca avans pentru diverse proiecte, insa nu a cheltuit acesti bani decat in proportie redusa.
Incompetenta, birocratia si lentoarea in contractarea fondurilor UE de catre Romania

Reprezentantul CE mentioneaza ca numeroase proiecte romanesti au fost selectate, dar dupa selectare ele trebuie contractate si apoi duse la indeplinire. Abia apoi "banii efectivi" proveniti din fonduri comunitare sunt trimisi pentru a acoperi cheltuielile efectuate.

Bruxelles-ul atentioneaza ca solicitarile de plati intermediare sunt destul de mici, printre altele, din cauza birocratiei si a intarzierilor in demararea proiectelor, iar punerea in practica a proiectelor pentru perioada 2007-2013 este in intarziere.

"Realizarea proiectelor se face lent, din mai multe motive, respectiv incompetenta personalului din cadrul Ministerului Transporturilor, intarzierile importante in derularea licitatiilor, din cauza contestatiilor, birocratia atat in ce priveste semnarea contractelor cu beneficiarii, cat si legata de verificarea cererilor de plata. Ca urmare, Romania nu poate beneficia de injectii de finantari comunitare cu titlu de rambursare a acestor cheltuieli, intr-un context economic si financiar destul de dificil", a mai spus sursa citata.

Romania va trebui sa contribuie la bugetul UE cu 10,2 miliarde euro in perioada 2007-2013, in timp ce fondurile structurale pe care le poate accesa sunt aproape duble, respectiv de 19,67 miliarde euro, potrivit datelor CE.

Sursa: www.newschannel.ro

Vizualizări: 99