Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

IMM-urile vor fi sustinute prin alocatii financiare nerambursabile de 50.000 euro

Agentia Nationala pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie va derula pe parcursul anului 2007, 13 programe de sustinere financiara, si pregatire antreprenoriala a reprezentantilor sectorului intreprinderilor mici si mijlocii, precum si a microintreprinderilor. Printre acestea, se regaseste si Programul national multianual pe perioada 2006 -2009 de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modemizare/retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii, care are un buget de 40.000.000 lei.

Facem trimitere, in mod expres, la Programul de investitii, deoarece este unul dintre programele ANIMMC care sunt asteptate cu viu interes de catre intreprinzatori, ca urmare a faptului ca le permite sa-si dezvolte competitivitatea si profitablitatea, prin investitii mobile si imobile. Acesta este si motivul pentru care bugetul alocat pentru derularea acestuia s-a majorat. Astfel, daca in anul 2005, au fost derulate 100 de miliarde lei (vechi) , in 2006 si 2007, vorbim despre un buget de 40.000.000 lei (noi). Tot mai multi intreprinzatori au beneficiat de finantare, astfel, daca in 2005, din 312 solicitari au fost onorate 121, in 2006, din 807 solicitari, au fost eligibile 503 firme, fiind finantate, pana in prezent 249 dintre acestea, procesul de finantare aflandu-se in derulare, pana la epuizarea bugetului.

Prin Program, vor fi sustinute, prin alocatii financiare nerambursabile, de maxim 50.000 Euro, investitii realizate de beneficiarii eligibili, in procent de pana la 60% din valoarea proiectelor, la care se adauga un credit bancar de 25% din contravaloarea totala, contributia intreprinzatorilor fiind de 15%, in numerar.

Spre deosebire de anii anteriori, cand componenta credit se acorda doar printr-o banca selectata prin licitatie, Conducerea ANIMMC doreste o flexibilizare a modalitatilor de finantare si sa asigure o transparenta totala asupra intregului proces de implementare a Programului.

in plus, se are in vedere si semnarea unui protocol intre bancile comerciale implicate, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si ANIMMC, pana in data de 27 martie 2007.

Din aceasta perspectiva, Presedintele Agentiei, domnul József Csáka a mentionat: "Am initiat si promovat ideea de a realiza protocoale cu mai multe institutii bancare pentru derularea Programului national multianual pe perioada 2006 - 2009 de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii deoarece dorim sa scurtam perioada de implementare si sa eliminam barierele birocratice. Agentia, prin reducerea acestei perioade de derulare, va avea timp mai mult sa opereze celelalte programe ce vor debuta anul acesta, pe de alta parte, intreprinzatorii vor fi incantati sa lucreze cu banca cu care se afla in relatii de afaceri, iar banca, la randul ei, isi va fideliza clientii. Astfel, toata lumea are de castigat.

Totodata, avem in vedere ca micii intreprinzatori sa aiba posibilitatea sa lucreze direct cu banca al caror clienti sunt deja, pentru a accelera, in felul acesta, ritmul investitional si dezvoltarea cat mai rapida a afacerilor carora le vom acorda suport financiar.

in plus, din semnalele primite de la intreprinzatori, am inteles ca aceasta ar fi si dorinta lor, le-ar fi mai lesne sa lucreze fiecare cu banca unde isi au deschise conturile, decat cu o alta banca care le-ar fi impusa, ca urmare a selectiei acesteia prin licitatie, potrivit procedurilor anterioare de implementare a Programului"

Biroul de Presa ANIMMC

Vizualizări: 66