Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE propune un nou instrument de finantare pentru micii intreprinzatori

Comisia Europeana a propus pe 2 iulie 2009 crearea unui nou instrument de microfinantare care sa ofere microcredite micilor intreprinderi si persoanelor care si-au pierdut locul de munca si doresc sa infiinteze o mica intreprindere.

Bugetul initial va fi de 100 de milioane euro, preconizandu-se ca aceasta suma va mobiliza peste 500 de milioane euro in cadrul unei initiative comune cu institutii financiare internationale, in special cu Grupul Bancii Europene de Investitii. Noul instrument reprezinta una dintre actiunile anuntate in comunicarea Comisiei intitulata „Un angajament comun pentru ocuparea fortei de munca” din 3 iunie”.

Microcreditul in UE se refera la acordarea de imprumuturi mai mici de 25 000 euro. El este destinat microintreprinderilor cu mai putin de 10 angajati (reprezentand aproximativ 91% din totalul intreprinderilor europene) si somerilor sau persoanelor inactive care doresc sa inceapa activitati independente, dar nu au acces la servicii bancare traditionale. 99% dintre intreprinderile nou infiintate sunt microintreprinderi sau intreprinderi mici, iar o treime dintre ele sunt infiintate de someri.

Noul instrument de microfinantare vizeaza sa faciliteze situatia celor care, in contextul actual de reducere a resurselor de creditare, ar putea intalni dificultati de acces la fondurile destinate infiintarii de noi intreprinderi.

Lucratorii care si-au pierdut sau risca sa-si piarda locul de munca si care doresc sa si infiinteze propria intreprindere vor avea acces facilitat la fonduri si vor beneficia de masuri de sprijin suplimentare, cum ar fi orientarea, formarea profesionala si consilierea. Persoanele dezavantajate, inclusiv tinerii, care doresc sa lanseze sau sa dezvolte o mica intreprindere proprie vor beneficia, de asemenea, de garantii si de asistenta pentru pregatirea unui plan de afaceri.

Se preconizeaza ca bugetul initial de 100 de milioane de euro va mobiliza credite in valoare de 500 de milioane euro, in cooperare cu institutii financiare internationale. Ar putea fi astfel acordate circa 45 000 de imprumuturi in decursul unui interval de pana la 8 ani. In plus, posibilitatea ca imprumuturile sa beneficieze de reducerea ratei dobanzilor prin interventia Fondului Social European va facilita accesul la fonduri.

Propunerea Comisiei va fi discutata, in cadrul procedurii de codecizie, de statele membre ale UE reunite in contextul Consiliului de Ministri (vot cu majoritate calificata) si de Parlamentul European.

Comisia estimeaza ca noul „instrument de microfinantare Progress” va incepe sa functioneze in 2010.


Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 64