Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Incepand cu luna august se vor lansa primele cereri pentru depuneri de proiecte in cadrul POS Mediu

Comisia Europeana (CE) a aprobat, in data de 12 iulie a.c., Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu). Urmare a acestei decizii, Romania va beneficia, in perioada 2007-2013, de un important sprijin financiar pentru implementarea unor proiecte care vor contribui la protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata din tara noastra.

POS Mediu reprezinta documentul de programare in baza caruia Romania va putea accesa aproximativ 4,5 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene, la care se va adauga suma de aproximativ 1 miliard de euro co-finantare nationala pentru sustinerea de proiecte de investitii in domeniul mediului. Sursele de finantare comunitare pentru Programul Operational Sectorial de Mediu sunt asigurate din Fondul de Coeziune si Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Aceste investitii vor fi orientate catre urmatoarele prioritati: extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata (3,3 miliarde Euro), dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea terenurilor contaminate (1,2 miliarde Euro), modernizarea sistemelor municipale de termoficare in scopul reducerii poluarii (458 milioane Euro), actiuni pentru asigurarea unui management corespunzator al ariilor protejate si stoparea degradarii biodiversitatii si a resurselor naturale (215 milioane Euro), masuri de protectie impotriva inundatiilor si a eroziunii costiere a Marii Negre (329 milioane Euro), precum pentru pregatirea si planificarea proiectelor, monitorizarea implementarii acestora, actiuni de comunicare si informare (174 milioane Euro).

Se estimeaza ca peste 10 milioane de cetateni ai Romaniei vor beneficia de investitiile finantate in cadrul POS Mediu prin imbunatatirea accesului la utilitati publice si prin servicii mai bune in sectorul de apa si de mediu, in conditiile unor tarife accesibile.

Potentialii solicitanti ai proiectelor de infrastructura de mediu sunt autoritatile publice centrale si locale, operatorii regionali de apa, administratiile ariilor naturale protejate, Administratia Nationala „Apele Romane” si organizatiile non-guvernamentale de mediu.

Pentru a asigura o absorbtie eficienta si rapida a fondurilor alocate POS Mediu, pregatirea portofoliului de proiecte a demarat in anul 2004 cu sprijinul programelor de pre-aderare PHARE si ISPA, precum si cu finantare din credite externe. Acest portofoliu cuprinde aproximativ 60 de proiecte de investitii in infrastructura de apa si de gestionare a deseurilor, cu o valoare de investitii de aproximativ 4 miliarde Euro. Proiectele vor fi lansate gradual in perioada 2007 - 2009, urmand sa fie implementate pana la sfarsitul perioadei de programare.

Pentru proiectele aferente celorlalte sectoare din POS Mediu, incepand cu luna august a.c. se vor lansa solicitari de oferte, imediat dupa aprobarea criteriilor de selectie de catre Comitetul de Monitorizare POS Mediu, in conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 68