Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primele doua contracte de finantare din REGIO in judetul Arges

Astazi, 21 mai, s-au semnat alte doua proiecte de finantare din REGIO, Axa prioritara 2, DMI 2.1 „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane-inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura”. De aceasta data, beneficiarul contractelor ce se vor semna astazi este CJ Arges.

Primul proiect pentru care CJ Arges va primi fonduri nerambursabile vizeaza „Modernizarea DJ730: Podul Dambovitei (DN 73) – Dambovicioara – Ciocanu – limita jud. Brasov, in vederea imbunatatirii si dezvoltarii infrastructurii de turism, km 0+000 – 9+550, L=9,550 km”. Valoarea totala a proiectului este de 15.740.581,08 lei, din care:

  • valoarea eligibila nerambursabila din FEDR: 11.027.122,94 lei;
  • valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national: 1.466.033,68 lei;
  • co-finantarea eligibila a Beneficiarului: 254.962,38 lei.

Obiectivul proiectului il constituie reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii de acces (DJ 730) catre cele 14 chei, declarate monumente ale naturii, cele 5 pesteri declarate zone protejate si Parcul National Piatra Craiului, precum si monumentele istorice de pe raza localitatii Dambovicioara in vederea dezvoltarii turismului. Conexiunea DJ 730 la reteaua drumurilor nationale (DN 73), prevazuta a se realiza prin proiect, are implicatii asupra dezvoltarii judetene, atragand in circuitul economic zone cu o dezvoltare structurala deficitara.

Localitatea Dambovicioara face parte in proportie de 75% din Parcul National Piatra Craiului, zona turistica de importanta nationala, iar drumul judetean ce face obiectul acestui proiect este situat la limita parcului mentionat.

Cel de-al doilea proiect pentru care se semneaza astazi contactul de finantare vizeaza „Modernizarea DJ734: Voinesti (DN73) Leresti – Voina, in vederea imbunatatirii si dezvoltarii infrastructurii de turism, km 0+000 – 19+840, L=19,840 km”. Valoarea totala a acestui proiect este de 51.142.578,38 lei, din care:
  • valoarea eligibila nerambursabila din FEDR: 36.499.403,87 lei;
  • valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national: 4.852.521,75 lei;
  • co-finantarea eligibila a Beneficiarului: 843.917,00 lei.

Obiectivul proiectului il constituie imbunatatirea infrastructurii de acces destinata activitatii de turism de pe raza localitatilor Voinesti-Leresti pana la Cabana Voina, in vederea sprijinirii cresterii economice prin crearea unui cadru favorabil atragerii investitiilor si crearea unor locuri de munca durabile.

Drumul DJ 734 are o importanta locala mare deoarece este singurul ce face legatura din DN 73 Pitesti-Brasov cu zona agroturistica Leresti, faciliteaza accesul la traseele montane Iezer-Papusa si la barajul Rausor. DJ 734 este singurul drum ce asigura accesul la cabana Voina - punct de pornire pentru foarte multe trasee montane din zona, dar si singurul drum care asigura accesul in zona a masinilor de pompieri, salvare, politie si a mijloacelor de transport in comun, favorizand cresterea calitatii vietii locuitorilor.

„Cele doua proiecte din Arges pentru care se semneaza astazi contractele de finantare au un rol foarte important in dezvoltarea turistica a zonei de nord a regiunii Sud Muntenia. Modernizarea celor doua drumuri judetene va ajuta la dezvoltarea unei bune colaborari socio-economice intre Arges si judetele Brasov si Dambovita”, a declarat Liviu Musat, directorul ADR Sud Muntenia.

Sursa: ADR Sud Muntenia

Vizualizări: 87