Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Premierul:"Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista! Cam asa se intampla si cu banii europeni."

Investitiile nu trebuie sa se concentreze doar in anumite zone din tara - Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Sibiu -, dar este rolul autoritatilor locale sa stie cum sa ii atraga pe investitori, a afirmat astazi, la Husi, premierul Calin Popescu-Tariceanu, care s-a intalnit la primaria din localitate cu toti primarii de comune din judetul Vaslui.

„Vrem ca aceste insule de bunastare sa se intinda la nivelul intregii tari”, a spus primul-ministru, precizand ca pentru atr ager ea investitiilor este esentiala infrastructura.

Una dintre masurile de sprijin pentru autoritatile locale luate de Guvern este Ordonanta 7 pentru imbunatatirea infrastructurii in mediul rural.

„Fara o infrastructura moderna nu vom putea sa atragem investitii. Fara investitii nu se genereaza locuri de munca si nici nu vin bani la buget din impozite”, a subliniat primul-ministru.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus ca rezultatele aparute ca urmare a promovarii actului normativ mentionat „au depasit cu mult cele mai optimiste previziuni”.

Acesta este si motivul pentru care Guvernul a majorat plafonul initial, de 10.000 de miliarde de lei vechi, la 30.000 de miliarde de lei vechi. Pentru acest proiect au aplicat 2.027 de localitati din intreaga tara, ceea ce reprezinta aproximativ 70% din unitatile administrativ teritoriale din Romania. Valoarea medie a cererii de finantare a fost de 16 miliarde de lei.

Proiectele pentru care s-a aplicat au fost pentru alimentari cu apa - 40%, canalizari si statii de epurare - 25%, platforme pentru deseuri, poduri si podete.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca, pe langa ordonanta 7, este in faza de elaborare un alt proiect de interes - asezaminte culturale. „Asezamintele culturale sunt o alta denumire a caminelor culturale. Vreau sa fie un program la fel de amplu, dar de data aceasta va trebui sa raspunda unor nevoi multiple - si pentru spectacole, dar si pentru evenimente care au loc in viata fiecarei localitati: oamenii se insoara, mai fac botezuri, trebuie sa aiba unde sa se stranga. ªi in fiecare localitate este nevoie de un loc unde oamenii sa se intalneasca, sa socializeze”, a explicat premierul Tariceanu.

O a treia problema abordata de primul-ministru la intalnirea cu primarii comunelor din judetul Vaslui s-a referit la fondurile europene alocate Romaniei dupa aderarea la UE. „Este un proverb vechi romanesc care spune ca Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista! Cam asa se intampla si cu banii europeni. Bani europeni nu se varsa de la Bruxelles in bugetul Romaniei de unde noi dupa aceea ii dam in stanga si in dreapta. Banii se dau pe proiecte”, a spus premierul Calin Popescu-Tariceanu. Este vorba despre o competitie pentru accesarea fondurilor, a explicat primul-ministru.

in acest context, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca a fost socat sa vada ca 75% din populatia judetului Vaslui primeste ajutoare pentru incalzire. „Nu imi pare rau ca dam aceasta alocatie, vreau numai sa va spun ca, in felul acesta, am o oglinda clara a situatiei”, a spus primul-ministru.

Pariul pe care noi trebuie sa-l castigam - a adaugat seful Executivului - este unul foarte clar: daca din ‘90 pana in prezent decalajele dintre anumite judete s-au accentuat, efortul in continuare trebuie sa fie concentrat pentru a diminua aceste decalaje.

Un proiect important pentru judetul Vaslui este Coridorul IX pan european, ca axa de transport nord-sud in Moldova. „Dupa parerea mea, va fi principalul element de angrenare economic a”, a spus primul-ministru, precizand ca doreste ca o decizie pentru demararea lucrarilor sa fie luata cat mai curand.

„Ambitia mea este ca Romania, care este a saptea tara ca populatie in Europa, sa devina a saptea putere economic a din Europa. Este evident ca potential exista. insa nu ne putem baza doar pe ceea ce ne-a dat Dumnezeu”, a spus primul-ministru.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 15.03.2007

Vizualizări: 114