Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

UE impartaseste din experienta sa privind reducerea disparitatilor regionale

Reducerea disparitatilor existente la nivel regional este un obiectiv cheie al UE. 44% din bugetul Uniunii este consacrat masurilor de stimulare a competitivitatii regionale.

Exista proiecte special create pentru a ajuta regiunile mai sarace din UE sa atinga nivelul de dezvoltare al regiunilor invecinate. Acestea vizeaza, printre altele, ameliorarea calificarii fortei de munca locale, incurajarea spiritului antreprenorial, imbunatatirea infrastructurii sau protectia mediului. Un exemplu este instalarea unui sistem pentru alimentarea cu energie solara a unui spital public din Ungaria, proiect care a permis realizarea de economii de energie importante, crearea de locuri de munca si promovarea energiei solare in regiune.

Mai multe tari din afara UE, printre care China, Rusia si Brazilia, care se confrunta, la randul lor, cu mari disparitati de dezvoltare regionala si care au, de asemenea, un sistem de guvernanta pe mai multe niveluri, si-au manifestat interesul de a coopera cu Uniunea Europeana pentru a-si impartasi experientele.

Cooperarea va figura pe agenda unei conferinte care va reuni reprezentantii guvernelor si regiunilor din Europa, Africa, Rusia, China si Africa de Sud. Participantii vor reflecta pe marginea organizarii unor sisteme de guvernanta eficiente, capabile sa puna in aplicare politicile de dezvoltare regionala.

Aceasta conferinta este prima incercare concreta de a oferi tarilor din afara UE o privire de ansamblu asupra mecanismelor si criteriilor de selectie utilizate pentru finantarea proiectelor de dezvoltare regionala. Politica de dezvoltare regionala a UE este pusa in aplicare printr-un sistem de guvernanta pe mai multe niveluri (european, national, regional si local).

Dat fiind faptul ca reprezentantii locali si regionali participa la elaborarea strategiilor si la selectarea proiectelor, organizatiile locale sunt implicate mai mult in luarea deciziilor de catre UE. Acest aspect este important mai ales pentru tari mari, precum China si Rusia, care sustin ca doresc sa reduca disparitatile regionale si, in acelasi timp, sa ia masuri pentru a creste transparenta politicilor publice si pentru a conferi regiunilor un rol mai important prin descentralizare.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 140