Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri nerambursabile pentru Cetatea din Rupea

Un nou contract de finantare cu un buget total de peste 30 milioane lei va fi semnat vineri, 15.05.2009, de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru si Consiliul Local Rupea.

Proiectul ce prevede reabilitarea si extinderea infrastructurii turistice a Orasului Rupea, va fi finantat prin POR, Axa prioritara 5, DMI 5.1, domeniu destinat restaurarii si valorificarii durabile a patrimoniului cultural.

Dupa aproape un an de evaluare a cererii de finantare pentru „Reabilitarea si extinderea infrastructurii turistice in Orasul Rupea” proiectul a fost aprobat spre contractare, urmand a primi suma de 23,29 milioane de lei din finantare nerambursabila.

Contributia Consiliului local la cheltuielile eligibile ale proiectului este de 475 mii lei.

Situata in zona vestica a orasului Rupea, din judetul Brasov, pe un masiv de bazalt, Cetatea Rupea este un obiectiv de patrimoniu cultural national. Prin valorificarea Cetatii Rupea din punct de vedere cultural, istoric, turistic si natural, Consiliul local Rupea urmareste cresterea atractivitatii turistice a zonei, cresterea fluxului de turisti, precum si extinderea perioadei de sejur, aspecte ce vor determina o dezvoltare economica a regiunii, crearea de noi locuri de munca si imbunatatirea nivelului de trai al cetatenilor. Infrastructura deteriorata a cetatii si lipsa amenajarilor, lipsa dotarilor, precum si lipsa unei parcari amenajate sunt doar cateva probleme ce vor fi rezolvate prin implementarea acestui proiect. Reabilitarea cetatii se va realiza si prin crearea unor puncte informative unde vor fi expuse obiectele de patrimoniu, vor fi introduse in zona utilitatile (apa, canalizare, electricitate) si vor fi reabilitati 2400 km drumuri de acces. Proiectul vizeaza reabilitarea Cetatii Rupea pe o suprafata de aproximativ 14 ha, fiind realizate si amenajari peisagistice pe o suprafata de 500 mp.

Dupa o perioada de 44 de luni de implementare a activitatilor prevazute in proiectul de reabilitare a Cetatii Rupea, Consiliul local va astepta turistii romani si straini care vor dori sa viziteze Cetatea Rupea, dar si Stejarii seculari de la Fiser si Rezervatia de liliac din jurul cetatii, zone care fac parte din ariile naturale protejate ale orasului.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 72