Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Incepand de ieri, crescatorii de animale pot depune cereri pentru platile nationale directe complementare

Incepand cu data de 29 aprilie 2009, crescatorii de animale pot depune cereri pentru platile nationale directe complementare in sectorul zootehnie, informeaza APIA.

Pentru a veni in sprijinul producatorilor, APIA a pus la dispozitia acestora cereri pretiparite care cuprind si efectivul de animale inregistrat in Registrul National al Exploatatiilor.

Pentru a completa aceste cereri, fermierul trebuie sa se prezinte la centrele judetene si locale ale APIA cu o copie a actului de identitate, a dovezii contului bancar, precum si a documentelor care atesta provenienta animalelor.

Sprijinul financiar se acorda sub forma primei pe exploatatie, pentru specia bovina, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine. Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, crescatorii de animale trebuie sa depuna o cerere la centrele locale sau judetene ale APIA, pana la 31 mai 2009, inclusiv.

De asemenea, posibilii beneficiari trebuie sa indeplineasca o serie de conditii de eligibilitate. Astfel, prima pe explotatie se acorda, in functie de efectivul de bovine inregistrat in Registrul national al exploatatiilor la data de 31 ianuarie 2008, producatorilor agricoli care indeplinesc urmatoarele conditii:

  • exploatatia este de cel putin trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2008;
  • varsta bovinelor este de cel putin sase luni la data de 31 ianuarie 2008;
  • exploatatia este inregistrata in Registrul National al Exploatatiilor la data solicitarii primei;
  • solicitantul nu are datorii restante la bugetul de stat si la bugetul local.

Trebuie mentionat ca, pentru anul 2009, prima pe exploatatia de bovine se acorda si producatorilor agricoli pentru exploatatiile nou infiintate in perioada 1 februarie 2008 - 31 ianuarie 2009, care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
  • exploatatia este de cel putin trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2009;
  • varsta bovinelor este de cel putin sase luni la data de 31 ianuarie 2009;
  • exploatatia este inregistrata in Registrul National al Exploatatiilor la data solicitarii primei;
  • solicitantul nu are datorii restante la bugetul de stat si la bugetul local.

In ceea ce priveste prima pe cap de animal pentru specia ovine/caprine, sprijinul financiar se acorda producatorilor agricoli care detin, la data de 31 martie 2009, un efectiv de cel putin 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, cu varsta minima de un an. Acest efectiv trebuie mentinut obligatoriu in exploatatie in perioada 1 iunie - 31 august 2009, in vederea efectuarii controlului la fata locului.

Valoarea sprijinului financiar, atat pentru specia bovina, cat si pentru specia ovine/caprine, va fi stabilita prin Hotarare de Guvern, in functie de numarul animalelor eligibile rezultat in urma controalelor.

Sursa: www.apia.org.ro

Vizualizări: 65