Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana propune penalizari mai severe pentru intarzierea platilor

Achitarea cu intarziere a facturilor reprezinta o amenintare la adresa redresarii economiei europene.

In prezent, se constata o crestere a numarului cazurilor de plati intarziate, atat la nivel mondial, cat si la nivel european. Aceasta practica este responsabila pentru unul din patru cazuri de faliment si pentru pierderea a peste 450 000 de locuri de munca in fiecare an. Intreprinderile mici sunt cele mai vulnerabile, deoarece depind de incasari punctuale pentru a-si mentine fluxul de numerar.

Cand vine vorba de plata la timp a facturilor, autoritatile publice sunt deseori cele care respecta cel mai putin termenul. Potrivit unui sondaj recent efectuat in randul intreprinderilor, in 2008, autoritatile publice din Europa si-au achitat facturile, in medie, in termen de 65 de zile - cu aproximativ 10 zile mai tarziu decat clientii din sectorul privat. Insa exista mari discrepante de la o tara la alta, unele state membre inregistrand intarzieri de peste trei luni.

Ca raspuns la numarul in crestere al plangerilor, Comisia propune o directiva care prevede penalizari mai severe pentru intarzierea platilor.

Conform acestei propuneri, autoritatile publice si organismele care sunt finantate de la bugetul de stat vor fi nevoite sa plateasca o amenda de 5% pentru facturile neplatite in termen de 30 de zile. De asemenea, acestea vor trebui sa plateasca o dobanda pentru suma datorata si sa compenseze intreprinderile pentru toate costurile de recuperare angajate cauzate de aceasta intarziere.

Aceleasi reguli ar urma sa se aplice si clientilor privati care nu-si achita facturile la timp, cu exceptia amenzii pentru plata intarziata.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 72