Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Investigatii oftalmologice performante cu finantare europeana

Asociatia Medicalã Via Medici din Timisoara a fost recent echipatã cu o camerã video retiniana de ultimã generatie, integral digitalizatã, care permite examinarea detaliatã a retinei. Acest echipament permite diagnosticarea cu mare acuratete a afectiunilor retiniene, cu accent asupra bolilor degenerative retiniene, aceasta reprezentând una dintre cauzele principale ale pierderii vederii la persoanele de vârsta a treia. De asemenea, acest echipament permite urmãrirea examinãrilor pe monitoarele LCD atasate, fãcând posibile sesiuni de instruire a medicilor oftalmologi ce doresc a se perfectiona în aceste tehnici si proceduri de examinare.

Aceastã investitie, de peste 30.000 euro, este parte a unui proiect transfrontalier implementat de cãtre Asociatia Medicalã Via Medici (AMVM), în calitate de beneficiar, si Primãria Zrenjanin, în calitate de partener. Proiectul, intitulat „Degenerescenta retinianã – o abordare transfrontalierã”, este finantat în prin Programul de Vecinãtate România-Serbia 2004-2006 si are o valoare totalã de 56.900 euro, fiind derulat pe o perioadã de 12 luni.

Proiectul urmãreste instruirea clinicã, perfectionarea profesionalã si informarea privind screeningul si diagnosticul uneia dintre principalele afectiuni implicate în producerea orbirii pe plan mondial – Degenerescenta macularã legatã de vârstã (DMLV), aceastã problematicã reprezentând una dintre prioritãtile de sãnãtate publicã ale Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii (OMS). Activitãtile medicale au fost demarate, pânã la acest moment fiind investigati deja peste 60 de pacienti cu afectiuni degenerative retiniene.

Activitãtile cuprinse în cadrul proiectului, ce sunt derulate atât în România cât si în Serbia, urmãresc reducerea numãrului de persoane ce îsi pierd vederea utilã datoritã acestei afectiuni invalidante, precum si cresterea nivelului de pregãtire a specialistilor oftalmologi din cadrul celor douã institutii partenere.

Sursa: www.mdrl.ro

Vizualizări: 119