Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Sisteme de alimentare cu apa si tratare a apelor uzate modernizate cu fonduri BEI



Reabilitarea sistemelor de alimentar cu apa si a canalizarii din marile orase si extinderea acestora si in mediul rural ramane o prioritate la nivelul administratiilor locale. Proiectele pe care responsabilii locali le deruleaza sunt sprijinite de Guvern.

Astfel, sistemele de alimentare cu apa si tratare a apelor uzate din municipiile Baia Mare, Bistrita, Drobeta Turnu-Severin, Pitesti si Ramnicu Valcea vor fi reabilitate si modernizate cu sprijinul Bancii Europene pentru Investitii. Aceasta este ultima decizie a Guvernului, care vine sa sprijine astfel de proiecte.

Proiectul de reabilitare, in valoare totala de 181,72 milioane euro, va fi finalizat pana in 2011 si va asigura imbunatatirea calitatii mediului si a deservirii populatiei cu apa potabila la standardele UE.

Aceste proiecte de refacere a infrastructurii in domeniul alimentarii cu apa se deruleaza in baza unui Memorandum semnat la Luxemburg, la 24 octombrie 2006 si la Bucuresti la 28 noiembrie 2006.

Aproape 40 km noi de conducte la Baia Mare

La Baia Mare se va moderniza si reabilita statia de tratare a apei potabile din municipiu. Vor fi inlocuiti circa 22 km de conducte si se va extinde cu circa 1,5 km reteaua de distributie a apei potabile.

Totodata va fi reabilitata si modernizata statia de epurare a apelor uzate se vor inlocui circa 9 km de retea de canalizare, alti 10 vor fi extinsi si se vor construi 5 km de colectoare precum si statii noi de pompare a apei.

Alimentare cu apa pentru localitati rurale din Bistrita Nasaud

in judetul Bistrita Nasaud se vor realiza: reabilitarea si modernizarea statiei de tratare a apei potabile, inlocuirea a circa 10 km de conducte si extinderea cu circa de 28 km a retelei de distributie a apei in municipiul Bistrita, precum si extinderea retelei cu 74 de km pe valea Bargaului si construirea a trei rezervoare noi.

De asemenea, reteaua de canalizare din municipiul Bistrita va fi extinsa cu circa 80 km, iar cea din Valea Bargaului cu circa 84 de km si vor fi construite trei statii noi de pompare a apei.

Renovare a rezervoarelor cu apa potabila la Drobeta-Turnu Severin

Statia de tratare a apei potabile si reteaua de apa potabila din Drobeta-Turnu Severin vor fi reabilitate din aceleasi fonduri BEI. Proiectul include si renovarea rezervoarelor de apa potabila existente la statia de tratare si instalarea a 5.100 contoare.

Vor fi luate si masuri de siguranta impotriva poluarii Dunarii, prin construirea unei statii de avertizare in amonte fata de sursele de captare.

Se vor construi circa 11 km de conducte si va fi extinsa cu 10 km reteaua de canalizare.

Masuri de reducere a poluarii accidentale la Pitesti si Ramnicu Valcea

Proiectul finantat de BEI care se va derula la Pitesti isi propune reabilitarea statiei de tratare a apelor potabile din localitate, in vederea reducerii efectelor poluarii accidentale, dar si reabilitarea si extinderea retelei de distributie a apei potabile si completarea contorizarii prin instalarea de apometre, reabilitarea retelei de canalizare si a statiilor de pompare a apelor uzate

La Ramnicu Valcea, investitia din fonduri BEI va asigura imbunatatirea retelei de distributie a apei. Concret, se va renova bazinul Cetatuia si alte doua bazine existente, urmand sa fie, totodata, dotate si cu instalatii de reclorinare, se va reabilita reteaua de apa existenta. Vor fi construite trei noi bazine colectoare, o noua statie de pompare pentru cresterea colectorului in zona Ostroveni, precum o noua statie de epurare.


Sursa: Departamentul Purtatorului de Cuvant al Guvernului

Vizualizări: 163