Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Accesul la informare, una dintre disfunctionalitatile administrarii fondurilor structurale in Romania

Una dintre problemele cu care firmele romanesti se confrunta atunci cand vine vorba de accesarea fondurilor europene este accesul deficitar la informare.

Astfel, in cadrul unui sondaj de opinie realizat de site-ul Fonduri-Structurale.ro, aproximativ 11% dintre respondenti au spus ca au intampinat probleme in aceasta privinta.

Potrivit lui Dragos Jaliu, consultant in cadrul Structural Consulting Group si Fonduri-Structurale.ro, aceasta problema are doua componente: pe de o parte, la fel ca in alte state europene, autoritatile au o atitudine reactiva si nu vin cu informatii in intampinarea doritorilor si, pe de alta parte, documentatia este redactata intr-un limbaj greu de inteles.

„O componenta care mi se pare foarte importanta este cea a traducerii din romana in romana, pentru ca este un limbaj de lemn, un limbaj birocratic, pe care foarte putina lume il intelege. Se vorbeste despre programe operationale, domenii majore de interventie, axe prioritare, documente cadru de implementare [...] si celor care ar fi interesati de accesarea fondurilor europene le este foarte greu sa inteleaga toate conceptele si toate terminologia specifica”, spune Dragos Jaliu.

„S-au facut mai multe caravane de catre institutiile responsabile, iar beneficiarii vin si intreaba lucruri concrete. Destul de greu le-a fost celor de la autoritatile de management sa le raspunda la aceste intrebari concrete”, adauga acesta.

Cele mai frecvente greseli ale celor care aplica pentru fonduri structurale

Idei prea inguste, care nu se concentreaza foarte bine pe cerintele programelor operationale, citirea incompleta a documentatiei necesare si proiectarea unor bugete nerealiste. Acestea sunt doar cateva dintre greselile pe care IMM-urile din Romania le fac cand vor sa aplice pentru fonduri europene, analizate pentru NewsChannel.ro de specialistii din domeniu.

Potrivit lui Colin McClemens, expert pe fonduri structurale si team leader al unui workshop care doreste sa invete firmele romanesti sa scrie proiecte de finantare, multi aplicanti pornesc de la o idee neclara asupra a proiectului lor si nu analizeaza indeajuns de bine cerintele programului pe care aplica.

McClemens spune ca acestia se concentreaza prea tare pe ideea lor si uita ca vor bani publici si ca proiectul lor trebuie sa dea rezultate clare, care sa corescpunda cu prioritatile programului.

„Noi dorim sa vedem inovatie si o dezvoltare economica a firmelor si este important ca, in cadrul proiectelor propuse, sa se concentreze asupra rezultatelor, asupra imbunatatirilor aduse performantelor firmei”, spune acesta.

Mihaela Constantinescu, expert in fonduri structurale, spune si ea ca „foarte multi participanti la proiecte au idei foarte bune si considera ca ideile acelea trebuie neaparat finantate”.

Dan Barna, consultant la Fonduri-Structurale.ro, vine in completarea acestei idei si spune ca un proiect bun trebuie sa plece de la identificarea unei nevoie reale. „Un proiect nu este o lista de cumparaturi, un proiect trebuie sa rezolve o problema reala”, spune acesta.

Printre greselile pe care aplicantii le fac atunci cand inainteaza proiecte spre finantare se mai numara si faptul ca acestia nu cauta informatiile corecte si ca nu citesc cu atentie documentatia pusa la dispozitie de autoritatile de management. De asemenea, atunci cand formuleaza justificarea pentru proiect, companiile au tendinta de a copia paragrafe intregi din programele operationale sau din documentele cadru, iar justificarea nu pleaca de la analiza reala a nevoielor acelui proiect, adauga Dan Barna. Consultantul mai spune ca unele proiecte nu primesc finantare din cauza ca proiecteaza bugete nerealiste.

Totodata, aplicantii se tem de zvonurile cu privire la incorectitudinea evaluarii, de modul in care trebuie sa faca bugetarea si, cel mai important, de faptul ca nu vor putea sa isi achite partea de cofinantare.

Accesarea slaba a fondurilor, tipica pentru programele aflate la inceput

Faptul ca in Romania s-a accesat doar o mica parte din fondurile alocate anul trecut nu este ingrijorator, spune Colin McClemens, ci este chiar tipic pentru tarile in care programele de accesare sunt abia la inceput.

„Tendinta normala va fi ca banii sa fie cheltuiti din ce in ce mai repede, pe masura ce programul evolueaza. Oamenii invata, iar interesul a crescut masiv”, spune McClemens.

Punctul sau de vedere este sustinut si de Mihaela Constantinescu, care spune ca, pe masura ce va trece timpul si se va capata experienta, autoritatile de management vor scurta perioadele de evaluare, iar documentatia se va imbunatati.


Sursa: www.newschannel.ro

Vizualizări: 107