Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 600 milioane de euro, subventii directe catre fermieri. Pe 2 martie incepe campania de depunere a cererilor de plata!

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) anunta ca, in data de 2 martie 2009, va demara campania de depunere a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata.

Pentru a beneficia de acest sprijn financiar, fermierii trebuie sa depuna la sediile APIA o singura cerere de plata in perioada 2 martie - 15 mai 2009. Depunerea cererii de plata in intervalul 15 mai - 9 iunie a.c. va determina penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare intarziere.

Fiecare cerere de plata poate fi modificata sau completata la solicitarea beneficiarului.

Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc. Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul.

Precizam ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar si formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

De asemenea, solicitantul trebuie sa declare toate parcelele agricole si sa respecte Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) pe toata suprafata agricola a fermei.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata cuprind:

  • plata unica pe suprafata (SAPS);
  • platile nationale directe complementare (PNDC);
  • schema de plata separata pentru zahar;
  • schema de plata pentru culturi energetice;
  • platile tranzitorii pentru tomatele destinate procesarii;
  • platile compensatorii pentru zonele defavorizate;
  • platile de agromediu.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Pentru campania 2009, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de 618,1 milioane de euro pentru plata unica pe suprafata (SAPS), ceea ce reprezinta circa 71 de euro pentru un hectar.

Sursa: www.apia.org.ro

Vizualizări: 88