Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana a lansat Cererea de Proiecte 2009 pentru Programul Marco Polo II

Comisia Europeana a publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 10 februarie Cererea de Proiecte 2009 pentru Programul Marco Polo II, program de finantare nerambursabila in domeniul transporturilor prin care sunt finantate actiuni de transfer modal, actiuni cu rol catalizator, autostrazi maritime, actiuni de evitare a traficului si actiuni de invatare in comun Programul se adreseaza societatilor comerciale (publice sau private) din statele membre UE, statele in curs de aderare la Uniunea Europeana, statele terte (state non-UE care au granita comuna cu Uniunea Europeana), precum si din statele Spatiului Economic European (SEE) si ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS).

Proiectele pentru 2009 pot fi depuse pana la 8 mai 2009.

Vor fi selectate circa 35 de proiecte la nivelul tarilor care pot beneficia de finantare nerambursabila in cadrul acestui program.

Bugetul total estimat pentru finantarea acestor proiecte este de aproximativ 62 milioane euro.

Banii vor fi acordati proiectelor care vizeaza:

  • servicii de transport de marfa care au ca scop schimbarea traficului de pe modul rutier pe orice alt mod de transport (actiuni de transfer modal). Ruta pe care se face transferul trebuie sa fie situata pe teritoriul a cel putin doua state membre ale Uniunii Europene sau pe teritoriul a cel putin un stat membru UE si un stat tert (orice stat nemembru al Uniunii Europene care are o frontiera comuna cu Uniunea Europeana sau o zona de coasta la o mare inchisa sau semi-deschisa vecina cu Uniunea Europeana).
  • actiuni inovative care au ca rezultat inlaturarea barierelor structurale de pa piata transportului de marfa, care impiedica functionarea eficienta a pietei (actiuni cu rol catalizator). Actiunile trebuie sa fie durabile, functionale si ne-regulatorii. Ruta transferata trebuie sa fie situata pe teritoriul a cel putin doua state membre EU, sau pe teritoriul a cel putin un stat membru UE si un stat tert.
  • actiuni inovatoare care transfera direct o incarcatura dinspre transportul rutier catre transportul maritim pe distante mici sau o combinatie intre transportul maritim pe distante mici si alte moduri de transport in care parcursurile rutiere sunt cat mai scurte posibil (autostrazi maritime). Ruta transferata trebuie sa fie situata pe teritoriul a cel putin doua state membre ale Uniunii Europene sau pe teritoriul a cel putin un stat membru UE si un stat tert. Ruta maritima prevazuta in actiunea propusa, trebuie sa fie parte a autostrazilor maritime cuprinse in TEN-T, sau sa lege statele terte la aceste autostrazi maritime.
  • actiuni inovative care au ca scop evitarea transportului unei parti considerabile de marfuri pe rutier (actiuni de evitare a traficului).Ruta transferata trebuie sa fie situata pe teritoriul a cel putin doua state membre ale UE sau pe teritoriul a cel putin un stat membru UE si un stat tert.
  • actiuni de imbunatatire a cooperarii in vederea optimizarii metodelor si procedurilor de lucru in lantul de transport de marfuri, tinand seama de cerintele de logistic (actiuni de invatare in comun)


Textul complet al Cererii de proiecte poate fi consultat aici

Informatii privind cererile de proiecte si documentele aferente pot fi obtinute de pe site-ul Agentiei Executive pentru Competitivitate si Inovatie (EACI), http://ec.europa.eu/transport/marcopolo/home/home_en.htm .

Pentru informatii suplimentare poate fi contactat si Punctul National de Contact pentru Programul Marco Polo II, respectiv, Ministerul Transporturilor, Directia Programare, Directia Generala Relatii Financiare Externe/Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial de Transport.

Sursa: EU-RO Newsletter

Vizualizări: 110