Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

In cinci ani de la extindere, UE a produs beneficii durabile care avantajeaza Europa in combaterea crizei actuale

Extinderile recente ale Uniunii Europene au reprezentat o etapa esentiala in procesul de unificare a Europei, producand beneficii pentru cetatenii din intreaga Uniune. Din punct de vedere economic, extinderea a condus la cresterea nivelului de trai din noile state membre, precum si la crearea de oportunitati de export si investitii in vechile state membre. De asemenea, a contribuit la consolidarea democratiei, a stabilitatii si a securitatii pe continentul european. O Uniune Europeana extinsa are mai multa greutate in solutionarea problemelor de importanta globala, fie ca vorbim de schimbarile climatice sau de economia mondiala si guvernanta acesteia. In ultimii cinci ani, UE a devenit nu doar mai extinsa, ci si mai puternica, mai dinamica si mai bogata din punct de vedere cultural. In actualul context mondial dificil, marea provocare este de a rezista oricarei tentatii protectioniste care ar distruge beneficiile enorme aduse cetatenilor de crearea unei piete comune fara frontiere, de 500 de milioane de cetateni.

„Extinderile din 2004 si 2007 au reprezentat un moment istoric foarte important. Acestea au pus capat divizarii Europei, au contribuit la consolidarea democratiei si au produs beneficii economice pentru toate tarile UE, respectiv o competitivitate sporita, consolidarea cresterii economice si crearea mai multor locuri de munca. Nu trebuie sa lasam criza sa puna in umbra acest succes incontestabil. Daca suntem uniti, putem solutiona probleme globale precum schimbarile climatice sau o noua guvernanta financiara internationala. Prin divizare nu vom realiza nimic”, a afirmat Joaquín Almunia, Comisarul pentru afaceri economice si monetare.

Olli Rehn, Comisarul pentru extindere, a adaugat: „Extinderea a reprezentat un element de stabilitate si un vector de propagare a democratiei si statului de drept in Europa. Din punct de vedere economic, au beneficiat atat statele noi, cat si cele vechi, precum si UE in ansamblu. Extinderea a extins spatiul de pace si prosperitate la aproape 500 de milioane de cetateni si a consolidat pozitia Europei pe plan mondial.”
Au trecut cinci ani de cand UE a acceptat 10 noi membrii din Europa Centrala si de Est, punand capat catorva decenii de divizare care au urmat Razboiului Rece. Doua alte state, Bulgaria si Romania, au aderat in 2007. O comunicare privind „Cinci ani de Europa extinsa” reflecta faptul ca extinderea a adus imense beneficii economice pentru ambele parti.

Uniunea Europeana extinsa este in prezent cel mai mare spatiu economic integrat din lume, reprezentand peste 30% din produsul intern brut mondial si mai mult de 17% din comertul global. Acest fapt permite Europei sa fie un actor decisiv intr-o lume globalizata si sa isi faca auzita vocea in procesul de influentare a globalizarii in folosul cetatenilor.

Venitul pe cap de locuitor in noile state membre a crescut de la 40% din media vechilor state membre in 1999, la 52% in 2008, in timp ce cresterea economica medie a fost de 5,5% pentru perioada 2004-2008, in raport cu 3,5% pentru perioada 1999-2003. Aceasta nu a afectat vechile state membre, a caror crestere pentru perioada 2004-2008 a fost de aproximativ 2,2% anual, fiind similara celei din perioada 1999-2003.

De asemenea, extinderea a crescut oportunitatile de comert. In 2007, aproape 80% din exporturile noilor state membre au fost directionate catre restul UE. Acelasi efect s-a inregistrat si pentru vechile state membre, valoarea vanzarilor acestora in noile state membre crescand pana la 7,5% din exporturile totale in 2007, in raport cu nivelul de 4,75% cu un deceniu in urma.

Somajul in noile state membre s-a diminuat, ajungand de la cote foarte ridicate la niveluri similare celor din restul UE - in jur de 7% in 2007. Ingrijorarile din vechile state membre cu privire la migratia masiva a fortei de munca nu s-au concretizat. In majoritatea statelor membre gazda, numarul lucratorilor migranti nu a depasit 1% din populatia activa locala, permitand compensarea deficitelor de forta de munca. Aceasta migratie a avut un puternic caracter temporar – in ceea ce priveste Regatul Unit, 50% din migrantii recenti au revenit in tarile de origine.

Criza mondiala actuala creeaza dificultati pentru toate tarile, inclusiv UE, iar somajul inregistreaza o crestere generalizata.

O Uniune Europeana extinsa si puternica poate face fata mai bine acestei provocari si celorlalte existente, decat statele membre in mod individual. UE a luat masuri coordonate pentru a stabiliza sistemul bancar si pentru a sustine redresarea economica. Aceste masuri, completate de altele care sunt in curs de pregatire, care vizeaza, in mod special, restabilirea canalelor esentiale de credit in cadrul economiei, ne permit sa preconizam o redresare treptata incepand cu sfarsitul acestui an.

Noile state membre care se confrunta in prezent cu o incetinire accentuata a cresterii economice, sunt sprijinite prin fondurile substantiale disponibile in cadrul politicii de coeziune a UE. Mecanismul pentru balantele de plati permite UE sa vina in sprijinul statelor membre aflate in afara zonei euro si care au nevoie de asistenta temporara.

Dispozitiile armonizate din domeniul concurentei si al ajutoarelor de stat vor asigura conditii de egalitate pentru intreprinderi.

Strategia de la Lisabona pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca contribuie la identificarea acelor reforme care vor consolida potentialul de crestere al economiilor noastre si care le vor face mai rezistente in fata socurilor globale.

Comisia conlucreaza cu statele membre in procesul de reprogramare a Fondului Social European, pentru a sustine mentinerea locurilor de munca ale cetatenilor din vechile si noile state membre. De asemenea, Comisia actioneaza in vederea reducerii efectelor sociale extinse ale crizei, inclusiv prin Fondul de Ajustare la Globalizare.

Pactul de stabilitate si de crestere revizuit ofera un cadru solid care permite stimularea cererii si crearii de locuri de munca pe termen scurt, creand totodata conditiile pentru mentinerea caracterului solid si durabil al finantelor publice pe termen mediu si lung.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 149