Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Emil Boc: “Ii asiguram pe solicitantii de finantare europeana ca nu vor mai fi victime ale hatisurilor procedurale”

Premierul Emil Boc a prezentat o sinteza a stadiului actual al gestionarii fondurilor europene in Romania. (Extras din declaratia premierului la dezbaterile legate de "Problematica IMM-urilor şi a mediului de afaceri din România".)

Doar 176 milioane euro cheltuiti in primii 2 ani
“Este absolut scandalos ca în doi ani, în 2007 şi în 2008, să fi fost efectuate plăţi către beneficiari, din fonduri europene, în valoare de doar 176 milioane de euro, din care aproximativ 100 de milioane de euro au fost prin Programul Jeremy. Cum a fost posibil acest lucru, de doi ani să fim în Uniunea Europeană şi să avem 176 de milioane de euro? O să vă spun foarte direct: datorită incompetenţei acelor oameni şi a acelor structuri care au lucrat cu fonduri europene.

Doar un singur program operational auditat de catre Comisia Europeana
Vreau să ştiţi că până în 22 decembrie 2008, din cele 7 programe operaţional-sectoriale, doar unul singur a fost auditat de către Comisia Europeană. Aceasta ce înseamnă? Că pentru a fi făcute plăţi intermediare din fonduri europene trebuie să ai auditate sistemele de management şi control din interiorul programelor operaţional-sectoriale. De la Uniunea Europeană se fac trei categorii de plăţi: avans, plăţi intermediare şi plăţi finale. Fără auditarea acestor sisteme nu pot fi făcute plăţi intermediare. Şi, din cele 7 POS-uri, doar unul singur - Programul Operaţional Asistenţă Tehnică - a fost aprobat, prin scrisoarea Comisiei Europene din 10 septembrie 2008. În rest, două dintre ele au fost aprobate după 22 decembrie 2008, iar, în acest moment, pe baza Comitetului Interministerial pe care l-am constituit sub coordonarea primului-ministru şi a vice-premierului, am stabilit data de 25 februarie ca dată limită pentru pregătirea tuturor documentaţiilor, astfel încât, în cel mai scurt timp, restul programelor neauditate, să devină operaţionale.

Solicitantii, victime ale birocratiei
“Am găsit un stufăriş de proceduri birocratice, care omoară practic întreprinzătorii mici şi mijlocii în procesul de atragere a fondurilor comunitare. Nu se răspunde decât după 30-40 de zile la solicitările minore pe care firmele le au cu privire la problemele legate de absorbţia fondurilor comunitare, când termenul este de 6 luni uneori pentru depunerea unui proiect. De cele mai multe ori, ministerele căutau nod în papură şi chemau în permanenţă, cu alte acte, la minister, pe întreprinzătorii mici şi mijlocii pentru completarea documentaţiilor. Vom face ceea am făcut şi noi ca primari: stabilim o singură dată ce acte trebuie completate la dosar, iar cine mai cere un act în plus, după ceea ce a fost cerut, pleacă din sistemul de administrare a fondurilor europene. Pleacă definitiv acasă. Adică acea birocraţie prin care îl chemi în fiecare săptămână spunând: m-am mai gândit eu, mai am nevoie de un document în plus la acest dosar…Este inacceptabil, când aceste proceduri sunt deja standard. Îi asigurăm pe cei care lucrează cu fonduri europene că nu vor mai fi victime ale unor asemenea măsuri birocratice şi ale unor hăţişuri procedurale demne de Guinness-Book.”

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 109