Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cresterea gradului de absorbtie, una dintre masurile adoptate de guvern pentru limitarea efectelor crizei

Şeful Executivului a prezentat măsurile adoptate în cadrul componentei economice a setului de măsuri pentru susţinerea creşterii economice şi limitarea efectelor crizei.

  • Alocarea a 20% din bugetul pe anul 2009 pentru investiţia publică masivă în infrastructură (infrastructura în domeniile transporturi, mediu, sănătate, învăţământ), precum şi pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuit. “Este un program extrem de important, generator de locuri de muncă şi de economii, atât în buzunarul populaţiei, cât şi în bugetele locale şi naţionale”, a explicat primul-ministru.
  • Achitarea datoriilor guvernamentale, a facturilor şi a subvenţiilor restante. “Este o moştenire pe care o avem de plătit. Suntem convinşi că fără achitarea datoriilor restante economia se blochează şi, în loc ca Guvernul să fie un factor care să genereze creştere economică, ar fi un factor care ar crea blocaje în economie”, a arătat primul-ministru.
  • Creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare.
  • Neimpozitarea profitului reinvestit, măsură care va fi luată printr-o ordonanţă de urgenţă pentru modificare Codului Fiscal.
  • Posibilitatea compensării TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de plătit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat şi în lunile ulterioare lunii în care s-au depus cererile de restituire, precum şi după expirarea termenului legal de 45 de zile. În acest sens urmează să fie promovată o ardonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal.
  • Capitalizarea CEC şi a EximBank, măsuri foarte importante din perspectiva susţinerii IMM-urilor, măsură coroborată cu o altă decizie privind înfiinţarea fondului de contra-garantare a creditelor pentru IMM-uri
  • Alocarea, prin bugetul de stat, a aceluiaşi volum de fonduri alocat pentru promovarea exporturilor, ca în anul 2008, precum şi majorarea contribuţiei statului pentru finanţarea acestei activităţi.
  • Continuarea şi extinderea programului "Rabla" începând cu acest an. “Noul program aduce ca noutate majorarea sumei acordate de la 3.000 de lei la 3.800 de lei, precum şi finanţarea a nu mai puţin de 60.000 de vehicule faţă de 40.000 în anul 2008”, a precizat primul-ministru.
  • Includerea în bugetul general consolidat a veniturilor proprii ale instituţiilor şi agenţiilor guvernamentale.
În ceea ce priveşte deciziile adoptate în cadrul componentei sociale a setului de măsuri pentru susţinerea creşterii economice şi limitarea efectelor crizei, premierul Emil Boc a menţionat:
  • Instituirea, în două tranşe, a unei pensii sociale minime de 350 de lei. “Persoanele care au venituri până în 300 de lei la 1 mai, cu achitarea în luna iunie, vor primi diferenţa de la ceea ce au acum sub 300 de lei, iar de la 1 octombrie, cu plata de la 1 noiembrie, toţi vor avea o pensie socială minimă de 350 de lei”, a explicat primul-ministru.
  • Compensarea cu 90% din preţul de referinţă pentru medicamentele compensate în cazul persoanelor cu o pensie mai mică de 600 de lei.
  • Scutirea de la plata contribuţiilor şi impozitelor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru o perioadă de maximum 3 luni, pentru veniturile din şomaj tehnic, acestea urmând să fie suportate de către stat.
  • Susţinerea cu 50% a formării profesionale continue pentru angajaţi şi şomeri.
sursa:www.gov.ro

Vizualizări: 83