Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Nou sistem de colectare a deseurilor în zona localitatii Gura Humorului

Consiliul Local al orasului Gura Humorului, împreunã cu partenerii sãi Consiliul Local Ostra, Consiliul Local Mãnãstirea Humorului, Consiliul Local Stulpicani, Consiliul Local Frasin, Consiliul Local Valea Moldovei si Consiliul Judetean Suceava, este în curs de finalizare a proiectului “Sistem de colectare selectivã si amenajare statie de transfer pentru deseuri în zona localitãtii Gura Humorului, judetul Suceava”.

Finantarea proiectului a fost realizatã din fonduri PHARE CES 2004, scopul acestuia fiind modernizarea elementelor de infrastructurã de mediu din domeniul gestionãrii deseurilor urbane/comunale (provenite din deseuri menajere de la populatie, deseuri menajere de la agenti economici si deseuri din servicii municipale), în vederea cresterii gradului de reciclare si valorificare a deseurilor, a îmbunãtãtirii nivelului de protectie a mediului înconjurãtor si reducerii riscurilor asupra sãnãtãtii populatiei din zona vizatã. Valoarea proiectului este de 1.034.443 Euro, iar termenul de finalizare este 24.06.2009.

Grupul tintã al proiectului este reprezentat de populatia localitãtilor partenere si de agentii economici, pentru care a fost desfãsuratã o campanie de informare cu scopul dezvoltãrii unei atitudini responsabile fatã de mediul înconjurãtor, în directia colectãrii selective a deseurilor, a valorificãrii deseurilor reciclabile si a importantei implicãrii active în aceste practici în scopul dezvoltãrii economico-sociale. Cele patru fractiuni de deseuri pe care se realizeazã colectarea selectivã sunt: hârtie/carton, plastic/recipiente PET, sticlã, deseuri menajere biodegradabile.

În vederea atingerii scopului propus s-au desfãsurat urmãtoarele activitãti: constructia a 116 puncte de colectare selectivã si a unei statii de transfer, achizitionarea a 2728 de europubele, a 490 de eurocontainere, a 2 mijloace de transport autocompactoare pentru colectarea selectivã a deseurilor, si achizitionarea de echipamente pentru procesarea deseurilor în statia de transfer.

Campania de informare si constientizare a prevãzut realizarea unei serii de materiale informative pentru cetãteni: brosuri, pliante, materiale promotionale, distribuite cu scopul informãrii si participãrii active la protejarea mediului înconjurãtor. A fost realizatã si o campanie media constând în difuzarea a douã spoturi radio si publicarea unei machete de presã la nivel local si regional.

În urma implementãrii proiectului si a desfãsurãrii campaniei de informare, se asteaptã urmãtoarele rezultate:

  • Colectarea a 100% din deseurile generate
  • Reducerea cantitãtii de deseuri colectate în amestec in zona tintã de la 99,9% din totalul deseurilor colectate, la 24,5%
  • Cresterea cantitãtii de deseuri colectate selectiv în zona tintã, de la 0,1% la 75,5%
  • Renuntarea la depozitarea finalã a deseurilor în depozite fãrã autorizatie în zona tintã
  • Cresterea cantitãtii anuale de deseuri reciclabile (hârtie/carton, sticlã si plastice) colectate/sortate în vederea valorificãrii, de la 0,1% la 38% din cantitatea de deseuri colectate.

Datoritã diversificãrii economice generate de cresterea coeficientului de valorificare a deseurilor reciclabile vor apãrea noi locuri de muncã, se vor crea conditii noi de dezvoltare economicã si socialã, va creste interesul investitorilor si va creste nivelul de trai al populatiei din zona tintã prin ralierea la normele si procedurile europene.

Sursa: MDRL

Vizualizări: 130