Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Concluziile intalnirii de la Bruxelles: Dublarea prefinantarii si proceduri de achizitie simplificate

Prefinantarea se dubleaza

Comisia Europeana a hotarat dublarea prefinantarii pentru Romania de la 2% la 4% pentru demararea proiectelor europene, a declarat Emil Boc la finalul intrunirii cu membrii Comisiei. "Pentru anul 2009, avansul ce trebuie sa-l primeasca Romania va fi de 768 de milioane de euro.” a adaugat acesta.

Prefinantarea reprezinta sumele transferate din bugetul de stat sau din instrumentele structurale catre un beneficiar prin plata directa sau prin plata indirecta, de regula in stadiul initial de implementare a proiectelor, in baza unui contract de finantare incheiat intre beneficiar si Autoritatea de management/Organismul intermediar responsabil/responsabila, in vederea asigurarii derularii corespunzatoare a proiectelor (OUG 220 din 17.12.2008).

Proceduri simplificate

Presedintele CE, Jose Emanuel Barosso, a subliniat insa “necesitatea imbunatatirii capacitatii de absorbtie a fondurilor europene”. In acest context, presedintele Romaniei a stabilit ca trebuie sa existe un corespondent in legislatia romaneasca cu privire la reducerea termenului de evaluare, astfel incat, “sa se permita scurtarea foarte mult a timpilor de evaluare, de la peste 90 de zile la aproximativ 30 de zile.”

Presedintele a afirmat ca se doreste si simplificarea procedurilor de achizitie publica, “in urmatoarele sapte zile, o sa trimitem Comisiei o propunere de modificare a legii achizitiilor publice care functioneaza în Romania”.

In luna decembrie a anului trecut, CE a luat decizia de a reduce termenul de evaluare a proiectelor majore de la 87 de zile la 30 de zile.

5 miliarde euro pentru investitii

La nivelul UE vor fi mobilizate 5 miliarde de euro ca fonduri pentru investitii, în special pentru interconectivitatea energetica. Acesti bani nu vor afecta fondurile structurale sau cele pentru agricultura alocate Romaniei, a declarat Jose Emanuel Barosso.

Vizualizări: 72