Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

IMM-urile pot lua bani de la BEI

BEI pune la dispoziţia IMM-urilor o linie de credit în vederea finanţării proiectelor. Această facilitate este acordată către o instituţie financiară sau o bancă care la rândul lor subîmprumută capitalul BEI către IMM-uri.

Condiţiile de eligibilitate pentru acest produs financiar sunt:

  • compania tip IMM să fie autonomă şi să aibă mai puţin de 250 de angajaţi;
  • pentru accesarea atât a fondurilor BEI cât şi a fondurilor europene, IMM-ul trebuie ca pe lângă condiţia referitoare la număr de angajaţi, să aibă o cifra de afaceri care să nu depăşească 50 mil. EUR şi/sau soldul bilanţului contabil să nu depăşească 43 mil. EUR;
  • plafonul de finanţare pentru împrumutul BEI nu trebuie să depăşească 50% din cota pe termen mediu şi lung de împrumuturi pentru IMM a intermediarului financiar, iar intermediarul trebuie să acorde împrumuturi IMM-ului în valoare de cel puţin dublul valorii împrumutului BEI.
Condiţiile de finanţare sunt negociate individual cu fiecare instituţie financiară, nefiind stabilit un preţ standard. De obicei, BEI nu percepe comision de aranjament sau angajament, însă în cazul în care nu există trageri într-un interval de trei luni de la semnarea documentaţiei legale se percepe un comision de 0,3% p.a. la suma netrasă.

Rata finală a dobânzii percepute de BEI pentru această facilitate se stabileşte în funcţie de solvabilitatea debitorului, maturitatea facilităţii, garanţiile oferite, precum şi expunerea la riscuri a debitorului. BEI limitează la 5% din totalul pasivelor, expunerea negarantată a finanţării acordată de BEI.

Perioada indicativă de timp dintre momentul depunerii solicitării de accesare a facilităţii şi accesarea efectivă a acesteia, este de regulă de 4 luni.

Alte informaţii privind documentele necesare pentru accesarea facilităţii pot fi obţinute pe pagina oficială a BEI, www.eib.org sau la martinjm@eib.org sau c.jurma@eib.org

Sursa: Ministerul Finanţelor Publice

Vizualizări: 70