Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bilantul fondurilor REGIO

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a prezentat vineri, 19 decembrie 2008, bilantul celor 18 luni de implementare a Programului Operational Regional – REGIO 2007-2013. Este vorba de organizarea Conferintei Regionale de evaluare a Stadiului de Implementare a Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru, eveniment care a adus in acelasi loc solicitantii de finantare nerambursabila, beneficiarii de fonduri REGIO, autoritatile administratiei publice locale, reprezentantii ADR Centru si presa din Regiune.

Cu peste 70 de invitati participanti, Conferinta regionala a fost dedicata evaluarii activitatilor intreprinse de catre expertii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, in colaborare cu specialistii MDLPL, in procesul de implementare a REGIO in cele sase judete ale Regiunii Centru Alba, Brasov, Covasna, Harghita Mures si Sibiu. Rezultatele prezentate de catre ADR Centru, vorbesc de la sine despre importanta si modul de desfasurare a REGIO in Regiunea Centru:

  • 231 proiecte depuse pana in 30 noiembrie 2008, care necesita o valoare eligibila de peste 268 milioane euro,
  • trei contracte semnate,
  • 92 de proiecte in faza precontractuala.

S-a raspuns la peste 1330 cereri de informatii privind REGIO si au fost realizate 80 de comunicate de presa, pana la inceputul lunii decembrie. Pe parcusrsul acestui an a fost relansat site-ul www.adrcentru.ro, pagina dedicata REGIO fiind accesata de peste 20.000 de vizitatori, numai din luna martie a anului 2008. In acest an, dedicat constientizarii publicului privind importanta REGIO, au fost elaborate sapte editii ale newsletter-ului „Focus Regio Centru” si sase numere ale revistei lunare cu acelasi nume. De asemenea, printre cele peste 10.000 de materiale informative distribuite catre potentialii solicitanti de finantare nerambursabila s-au numarat si doua editii ale brosurii „Proiecte Regio Centru”, precum si trei tipuri de pliante care descriu drumul unui proiect de la idee pana la maturitate si transpunere in practica.

„Acum, dupa un an si jumatate de implementare efectiva a Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru, am avut prilejul de a sintetiza rezultatele programului. Stiam si s-a confirmat, ca exista asteptari semnificative de la ADR Centru. In aceste conditii de criza economica, dorim ca Regiunea Centru sa poata progresa, prin absorbtia cit mai mare a fondurilor nerambursabile pe care le deruleaza acest program. In acelasi timp, am dorit ca pe parcursul acestei intalniri sa multumim celor care ne-au sprijinit in demersurile privind implementarea REGIO. Prin activitatile sale, ADR Centru exista pentru a ajuta beneficiarii sa-si intocmeasca si sa depuna proiecte de impact, durabile si dupa incehierea finantarii, pentru a putea asigura o cat mai buna utilizare pentru dezvoltarea Regiunii,” a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru, dupa incheierea Conferintei privind implementarea REGIO in Regiunea Centru.

Noutati ale situatiei proiectelor depuse pe POR, discutii concrete si contructive asupra problemelor de implementare, stabilirea unor relatii intre toti cei implicati in procesul de impementare a fondurilor, sunt alte aspecte care au fost atinse prin realizarea acestui eveniment. Trebuie subliniata initiativa doamnei Edita Emoke Lokodi, presedinte CDR Centru si presedinte CJ Mures, ce a insistat asupra importantei coagularii ADI „Centrul Transilvaniei” pentru implementarea proiectului depus pe DMI 3.3 „Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru situatii de urgenta” proiect care a reprezentat o alta premiera nationala. Plecand de la aceasta premisa, doamna presedinte Lokodi a propus si a primit acceptul presedintilor Consiliilor judetene prezenti la conferinta, asupra infiintarii unei noi asociatii de dezvoltare intercomunitara, care va avea ca obiectiv pregatirea si depunerea de proiecte pentru dezvoltarea turismului in Regiunea Centru. Valorificarea optima a oportunitatilor acestui sector economic, dar si asigurarea cresterii nivelului de trai al celor peste 2,5 milioane locuitori ai regiunii noastre sunt doar cateva obiective stabilite la conferinta pentru acest nou proiect.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 75