Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR: Ghidul privind producția de compost pe bază de gunoi de grajd și alte deșeuri agricole compostabile, lansat în consultare

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat ieri, 18 aprilie 2024, în consultare publică ghidul de finanțare pentru sprijinirea investițiilor destinate producției de compost pe bază de gunoi de grajd și alte deșeuri agricole compostabile. Investiția este realizată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C3- Managementul deșeurilor și vizează dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile.

Obiectivul acestei componente reprezintă accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economie circulară.

Tipurile de solicitanți care pot depune cereri de finanțare sunt unitățile administrativ – teritoriale, organizate la nivel de județ, oraș și comună.

Bugetul total alocat al schemei din PNRR este de 6 milioane euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 1,2 milioane euro.

Finanțarea va fi utilizată pentru realizarea a cel puțin 5 sisteme de compostare pentru comunități cu ferme mari (stație de compostare și echipamente pentru gestionarea compostului), respectând Comunicarea Comisiei – Orientări tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative” în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare și reziliență (2021/C58/01).

Cheltuielile eligibile pentru înființarea sistemelor de producere a compostului vizează: lucrări privind amenajarea terenului și asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții, în interiorul amplasamentului; lucrări privind organizarea de șantier; Investiția de baza constând in construcții și instalații, dotări, utilaje, echipamente tehnologice și funcționale (vehiculele/utilajele achiziționate în cadrul acestei măsuri vor fi echipate cu cea mai bună tehnologie disponibilă, din punct de vedere al respectării mediului); cheltuieli de supervizare.

Descarcă documentele

Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile de la data publicării, la adresa de e-mail: dgpnrr@mmediu.ro.

Sursa: MMAP

Vizualizări: 602