Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ajutor de stat pentru investitiile mai mari de 30 de milioane de euro

Guvernul a adoptat o hotarare ce sprijina intreprinderile care realizeaza investitii care depasesc echivalentul in lei a 30 de milioane euro si creeaza cel putin 300 de locuri de munca. Ajutorul de stat se acorda intreprinderilor pentru realizarea unei investitii initiale.

Schema de ajutor nu se aplica intreprinderilor care sunt considerate „firme in dificultate” sau sunt firme impotriva carora a fost emisa decizie de recuperare a unui ajutor de stat, daca aceasta decizie de recuperare nu a fost deja executata.
Pentru investitiile ale caror costuri eligibile sunt mai mici de 50 de milioane de euro, intensitatea bruta a ajutorului de stat nu poate depasi 50% din sumele aferente investitiei initiale sau din costurile salariale pe o perioada de 2 ani cu personalul nou angajat.

Valoarea maxima a ajutorului de stat acordat este de 22,5 milioane euro in regiunea Bucuresti-Ilfov si de 28,125 milioane euro in celelalte regiuni.
Finantarea va fi asigurata prin bugetul Ministerului Economiei si Finantelor, care va administra schema.

Pentru proiectele mari de investitii, ale caror costuri eligibile depasesc echivalentul in lei a 50 de milioane euro, intensitatea bruta a ajutorului de stat se calculeaza ajustandu-se plafonul regional, in functie de valoarea costurilor eligibile, dupa cum urmeaza:

  • Pentru costurile eligibile cu valoarea in lei sub echivalentul a 50 de milioane euro, se aplica plafonul regional;
  • Pentru transe din costurile eligibile cu valoare cuprinsa intre echivalentul in lei a 50 de milioane euro si echivalentul in lei a 100 milioane euro, se aplica 50% din plafonul regional;
  • Pentru transe din costurile eligibile a caror valoare depaseste echivalentul in lei a 100 milioane euro se aplica 34% din plafonul regional.
Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani, respectiv perioada 2009-2013, cu un buget total in valoare de 1 miliarde euro.

Schema de ajutor este exceptata de la obligatia notificarii catre Comisia Europeana, conform criteriilor prevazute de Regulamentul Comisiei Europene nr. 800/2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata comuna in aplicarea articolelor 87 si 88 din tratat publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 214/2008.

Comisia Europeana va fi informata in termen de 20 de zile lucratoare de la aprobarea schemei, in vederea publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unui rezumat referitor la aceasta schema.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 99