Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

URBACT - finantare europeana pentru dezvoltare urbana



Orasele romanesti vor avea posibilitatea sa depuna proiecte de dezvoltare urbana in cadrul programului european URBACT. La inceputul lunii martie Ministerul Integrarii Europene imptruna cu Secretariatul tenhic comun al programului URBACT vor gazdui la Bucuresti conferinta de lansare a doua instrumente de sprijin: programul URBACT II 2007-2013, precum si lansarea nationala a Proiectului Sprijin pentru Orase, din cadrul programului URBACT 2002-2006.

URBACT II se va derula in perioada 2007-2013 si are ca principal obiectiv schimbul de experienta intre orasele tuturor statelor membre UE. Elementul cheie al URBACT II este cooperarea intre orasele participante la proiecte. URBACT II dispune de un buget aproximatv de 68 milioane de euro. Bininteles, pentru ca Romania este stat membru al Uniunii Europene, orasele din tara noastra vor avea oportunitatea sa depuna proiecte pentru dezvoltare economica si sociala, dezvoltarea zonelor defavorizate si dezvoltare durabila in mediul urban in cadrul URBACT II.

Cat despre proiectul Sprijin pentru Orase, acesta si-a selectat deja orasele beneficiare: Odorheiu Secuiesc, Iasi, Sighisoara, Alba Iulia, Bucuresti (sectorul 2), Timisoara, Piatra Neamt, Sacele, Brasov si Blaj. Programul URBACT, prin proiectul Sprijin pentru Orase va pune la dispozitia autoritatilor locale un expert care va ajuta la elaborarea strategiilor de dezvoltare urbana durabila. Acestea vor fi ulterior folosite pentru implementarea proiectelor finantate prin fondurile strucutrale.

Comitetul de Monitorizare URBACT a aprobat, in cadrul proiectului Sprijin pentru Orase primele aplicatii depuse de orasele din Romania. Orasele eligibile pentru acest proiect au fost localitatile urbane din noile state membre a caror populatie depaseste 20.000 de locuitori, precum si, in cazuri bine justificate, orasele din vechile state membre.

Stategiile de dezvoltare urbana care vor fi elaborate de autoritatile locale si expertul URBACT, nu se vor referi doar la mivelul macro - de oras - ci si la cartiere sau alte zone din interiorul oraselor.

URBACT isi concentreaza sprijinul mai ales pe orasele care au o rata mare a somajului, a delicventei si a excluziunii sociale. De asemenea, in selectarea oraselor sprijinite URBACT ia in considerare si calitatea serviciilor publice, ajutand orasele unde acestea nu sunt adecavte necesitatilor populatiei.


Sursa: Ministerul Integrarii Europene
eu-ro newsletter

Vizualizări: 135